Vládní konsolidační balíček prošel Sněmovnou. ANO zvažuje napadení novely u Ústavního soudu

Představitelé vládní koalice ve Sněmovně

Poslanci schválili úsporný balíček

Vládní koalice v pátek přes odpor opozice prosadila konsolidační balíček, který jí má pomoci se stavem státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit celkem zhruba o 150 miliard korun. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina úprav má vstoupit v účinnost příští rok. Hnutí ANO nevylučuje, že balíček napadne u Ústavního soudu.

Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitosti se zvýší v průměru o 1,8 násobek. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína.

PŘEHLEDNĚ: Dražší pivo, kojenecká voda i vyšší odvody všem. Co se mění s konsolidačním balíkem?

Pro schválení balíčku hlasovalo 108 poslanců. Ke koaličním poslancům se přidal i nezařazený poslanec Ivo Vondrák, který byl původně zvolen za hnutí ANO. Opozice hlasovala proti. Závěrečného hlasování se zúčastnilo 194 poslanců z celkových 200. „Navzdory všem obstrukcím a destrukcím se podařilo schválit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období,“ konstatoval premiér Petr Fiala (ODS).

Další balíček vláda nechystá

Schválená novela má přinést pouze část peněz i úspor plánovaných kabinetem premiéra Fialy. Zbytek představují škrty v pravomoci vlády. Rozsáhlá změna desítek zákonů má vládě pomoci konsolidovat veřejné finance a snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Předseda vlády již dříve označil tempo růstu zadlužování za hrozivé.

Vedle toho ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pronesl, že další úsporný balíček vláda nechystá. „Úspory budeme hledat v provozu, personáliích a dotacích, šetřit má pomoci i digitalizace,“ upřesnil šéf státní kasy.

Opozice zvažuje další postup

Podle hnutí ANO je balíček zbytečný, spolu s hnutím SPD zastává názor, že jde hlavně o nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii, které může zvýšit inflaci a poškodit ekonomický růst. Debatu o balíčku provázely mnohahodinové nesouhlasné projevy opozičních řečníků. Například předseda ANO Andrej Babiš dokázal před druhým čtením balíčku ve Sněmovně pronést šestihodinový projev. Hnutí ANO vyčítá vládě také to, že zrušila elektronickou evidenci tržeb, a tvrdí, že má hlavně lépe vybírat daně.

Opozice uspěla s jediným pozměňovacím návrhem. Předložila ho poslankyně ANO Zuzana Ožanová s cílem, aby blokové pokuty mohly do budoucna ukládat v elektronické podobě všechny správní orgány včetně obecní policie, nejen státní policisté a celníci.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury koalice flagrantně porušila své předvolební sliby, že nezvýší daně. Vyzval proto prezidenta Petra Pavla, aby balíček vetoval.

Hnutí ANO nevylučuje, že napadne vládní konsolidační balíček u Ústavního soudu. Vadí mu ukončení rozpravy či retroaktivita, řekla předsedkyně poslanců hnutí Alena Schillerová. Nechtěla ale předjímat: „Hnutí vyčká na rozhodnutí Senátu a prezidenta Petra Pavla o balíčku,“ dodala. Zároveň s tím den schválení balíčku označila za „černý pátek pro českou ekonomiku“.

Konsolidační balíček a také úpravy penzijního systému již dříve naopak uvítala Národní rozpočtová rada. Podle ní oddálí náraz do dluhové brzdy stanovené na zadlužení 55 procent hrubého domácího produktu.

Jak obhajuje hlasování o konsolidačním balíčku premiér Petr Fiala (ODS)? Poslechněte si jeho slova ze záznamu pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS:

Tagy:
Andrej Babiš státní rozpočet ODS Petr Fiala Ivo Vondrák ANO 2011 vláda ústavní soud Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR konsolidační balíček