Vládní návrh státního rozpočtu je mimo realitu, říká ekonomka Nerudová

Danuše Nerudová

Poslanci ve středu historicky poprvé přerušili na dva dny schůzi k hlasování o státním rozpočtu. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro vládní návrh nedokázal sehnat potřebné hlasy, a tudíž si poslanci odhlasovali, že jednání bude pokračovat v pátek. Jaký je představovaný návrh státního rozpočtu? A není nakonec lepší volbou rozpočtové provizorium? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byli rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a ekonom Lukáš Kovanda.

„Je potřeba jasně říct, že rozpočet vůbec nereflektuje ekonomickou realitu,“ řekla v pořadu 360° Pavlíny Wolfové ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová k vládnímu návrhu státního rozpočtu na příští rok. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) pro jeho schválení nedokázal ve středu sehnat dostatečný počet hlasů poslanců, takže zatím došlo na odložení hlasování na pátek.

Pokud by skutečně došlo na schválení vládního návrhu rozpočtu, bylo by podle Nerudové hned v lednu nutné se k němu vrátit a předložit jeho novelu. Sama si pokládá otázku, zda je předkládaný návrh z dílny ministerstva financí menším zlem než rozpočtové provizorium.

Podobně to vidí i ekonom Lukáš Kovanda. „Ten rozpočet není natolik kvalitní, aby byl lepší variantou než rozpočtové provizorium,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Zmínil, že vládní návrh nezahrnuje klíčové události, ke kterým došlo v posledních týdnech. Jde nejen o dopad nynější druhé vlny pandemie na ekonomiku, ale také o daňový balíček, který Senát nyní vrací přepracovaný.

Rovněž Nerudová souhlasí s tím, že vládní návrh nepočítá s řadou věcí. Je to podle ní dáno tím, že vznikal v září, kdy byla situace v zemi i ve světě ve spojitosti s pandemií koronaviru úplně jiná. Tehdy podle rektorky ještě resort financí počítal s růstem hrubého domácího produktu v roce 2021 ve výši 3,9 procenta.

Česká národní banka však v listopadu vydala tři scénáře možného hospodářského vývoje, přičemž ani v jedné variantě nebyla tak optimistická jako úřad Aleny Schillerové. „I ten nejvíce optimistický odhaduje růst na 2,4 procenta, a OECD ve své studii, ve které hodnotí Českou republiku na začátku prosince, počítá s růstem 1,7 procenta HDP,“ dodala Nerudová.

Tagy: