Vlastní bydlení je aktuálně pro většinu lidí nedosažitelný sen, míní experti

Novinka na trhu s nemovitostmi - podílové vlastnictví

Interview PLUS (19)

Drahé nemovitosti, nedostupné hypotéky a rekordní inflace. Pořídit si vlastní bydlení se pro stále více lidí stává nedostupným snem. Dočkáme se zlomu k lepšímu, nebo na optimismus máme ještě na nějakou chvíli zapomenout? I o tom byla řeč v dalším díle pořadu Interview Plus se spolumajiteli webu Portál podílů, Janem Kučerou a Maxem Ponomarenkem.

Současná situace na realitním trhu se dostala do bodu mrazu, říkají experti z Portálu podílů. Vzhledem k vysokým pořizovacím cenám nemovitostí, které za poslední dva roky rychle vystoupaly, dále vysokým nárokům na získání hypoték a také jejich rostoucím úrokům a v neposlední řadě také vzhledem ke zdražujícím energiím na vlastní bydlení průměrně vydělávající Čech zkrátka nedosáhne.

Na optimistická očekávání, že se situace změní k lepšímu by jeden ze zakladatelů nové webové platformy Jan Kučera nespoléhal. „Schůdná cesta, kterou vidím, je koupit si menší byt, a to třeba 1+kk, 2+kk, které ještě můžete nějakým způsobem financovat hypotékou nebo vlastními zdroji,“ a jako další možnost dodává hledat nemovitosti dál od větších měst.

Nájemní bydlení podraží

Na rozdíl od ostatních evropských států je v Česku už tradičně v oblibě bydlení vlastnit. V zahraničí je přitom dlouholetý trend spíš žít v pronájmu. Ten se nejspíš v dohledné době nedobrovolně promítne i u nás. „Pokud člověk nemá vlastní bydlení a chce nějaké vytoužené, které si vysnil ještě před třeba dvěma třemi lety, tak dneska ten optimismus moc nevidím. Spíše lidé zůstanou v nájmech a budou vyčkávat, jak se situace změní,“ soudí o blízké budoucnosti Jan Kučera. Ceny nájmů přitom nadále rostou. A zřejmě budou i dál.

„Spoustu nemovitostí dnes v Česku vlastní také investoři, kteří skupovali díky levným hypotékám byty a pronajímají je. Jsou tady skupiny, které mají třeba i stovky takových bytů. A tím, že jim končí fixace, ty hypotéky budou dražší a zdraží i energie, tak i investor bude chtít marži optimalizovat. To se promítne do nájmů.“

Každý měsíc přibývají případy spoluvlastnictví

Způsobem nabytí nemovitosti může být také podílnictví, kterému se právě Portál podílů věnuje. To vzniká nejčastěji dědictvím. „Je to zhruba dva a půl tisíce až tři tisíce případů měsíčně, kdy takovýmto způsobem vznikne vznikne spoluvlastnický díl,“ upřesňuje v pořadu Interview Plus Max Ponomarenko. A dodává i další příklady: „Jedná se o minoritní případy, kdy to vzniká štěpením: Když prodáváte celý majetek a chce ho rozdělit mezi děti nebo příbuzné, aby danou nemovitost nějakým způsobem sdíleli.“

Rozsah podílů, které lidé mohou vlastnit, přitom není nijak omezený. „Lze vlastnit třetinu, lze vlastnit tisícinu, miliontinu... A mám podíl na té nemovitosti. Pokud jsem majoritní vlastník, tak o té nemovitosti rozhoduju, co se s ní stane, a ti minoritní vlastníci mají právo pouze na ty užitky,“ doplňuje dále Max Ponomarenko.

Trh s podílnictvím je v Česku zatím pole neorané

Lidé obvykle netuší jak s takovým majetkem správně nakládat. Právě proto Jan Kučera a s Maxem Ponomarenkem přišli s platformou Portál podílů. Chtějí zprostředkovat nákup i prodej a zároveň nabídnout vzdělání všem, kteří ho v této oblasti mohou potřebovat. „Kdyby někdo chtěl investovat do nemovitostí, tak ten spoluvlastnický podíl se dá vlastně vykoupit za pár set tisíc korun a tím se dá i docela dobře investovat,“ vysvětluje dále Max Ponomarenko.

Všechny potřebné informace odborníci i laici najdou na webu Podíly.cz, který přímo spadá pod Portál podílů. Kromě poradny a zásadních informací poskytuje i další služby. „Na tom serveru budeme klienty učit, jakým způsobem mají lidé zacházet s nemovitostí po právní stránce. Co si mohou dovolit, když zdědí, když spoluvlastní, když je na podílu exekuce, když tam je insolvence a další tyto věci na tom serveru budeme těm lidem představovat,“ říká Jan Kučera.

Tagy: