Může kontaminace z Ukrajiny ohrozit plážové radovánky? Turisté řeší kvalitu vody v Bulharsku

Koupání v Bulharsku by mělo být podle tamních úřadů bezpečné.

Úřady klidní obavy z kontaminace Černého moře

Voda na pobřeží Bulharska a Rumunska je v pořádku. Tvrdí to tamní úřady na základě prvních laboratorních výsledků. Obavy vyvolalo zničení ukrajinské Kachovské přehrady a následné záplavy, které kontaminovaly části Černého moře. Státy, které leží u Černého moře, chtějí pravidelným testováním uklidnit turisty před nadcházející letní sezónou.

Vše odstartovalo prohlášení Ukrajinců, že je moře u Oděsy kontaminované toxickými sinicemi a zárodky virů a bakterií včetně cholery. Proudy je navíc měly unášet k pobřeží dalších států.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie po cestě do Chorvatska. Rodina zemřela při děsivé nehodě, přežilo jen batole

„Bulharské i rumunské úřady byly prohlášením docela pobouřeny, protože se jednalo i o jejich teritorium, aniž by v něm bylo cokoliv závadného,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Z Dněpru se měl do Černého moře vyvalit chemický koktejl plný pesticidů, ropných látek, min, nebezpečných sedimentů, ale také třeba mrtvol. Stav je údajně závažný, ale podle odborníků spíše krátkodobý a lokální. Rumunsko, Bulharsko a další státy by měly zůstat bez ohrožení.

„Pokud se tam něco dostane, tak to nebude v takové koncentraci, jako to je pod samotnou přehradou a u ústí do Černého moře,“ řekl expert na oceány a biodiverzitu z organizace Greenpeace Jan Freidinger.

Dostat by se k pobřeží okolních států tak mohly spíše úlomky předmětů než nebezpečné látky. Moře má navíc i samočistící schopnost. „Kdybych byl turista a chtěl bych jet třeba do Bulharska, tak bych určitě nepanikařil,“ dodal Freidinger.

Podle asociace se čeští turisté cestovních kanceláří na situaci v těchto zemích ptají. „Do Bulharska se chystá podle našich odhadů asi 150 tisíc lidí a zatím jsme nezaznamenali jediný případ, že by někdo zrušil zájezd,“ uvedl Papež.

„Pobřeží a pláže v Bulharsku, zejména v oblíbených letních letoviscích, jsou čisté a bezpečné a koupaní není nijak omezené. Bulharské úřady pravidelně testují kvalitu vody a žádné doporučení směrem k turistům a ani cestovním kancelářím nevydaly. Přímo na místě máme naše delegáty, kteří potvrdili, že sezóna dovolených je v plném proudu a návštěvníci se nemají čeho obávat. Situaci tedy přirozeně sledujeme, ale můžeme všechny ubezpečit, že aktuálně je moře přístupné a svůj pobyt v Bulharsku, které patří k populárním destinacím, jak pro Čechy, tak i Slováky, mohou nadále plánovat,“ ubezpečila mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Bulhaři mezitím zřídili také speciální telefonní linky, kam mohou občané případné znečištění hlásit.

Tagy:
Ukrajina Rumunsko Bulharsko Greenpeace Jan Freidinger Černé moře Dněpr Asociace cestovních kanceláří České republiky Kachovská přehrada