Vojáček: Ukrajinci by mohli čekat na smrt Putina. Co po něm bude, nikdo neví, odmítl Svoboda

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° (235)

V tom, co se v Rusku stane, má hlavní slovo prezident Vladimir Putin. Jeho nástupce ho může vystřídat už za 10 let a možná bude se Západem jednat otevřeněji, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) by ale na tento scénář nespoléhal. Podle něj totiž není jisté, kdo Putina po jeho smrti nahradí.

Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS spekuloval, jak by mohl konflikt na Ukrajině skončit. „Pokud by Ukrajina byla okolnostmi donucena k tomu, aby nechala Rusům minimálně východní Ukrajinu, plus velmi pravděpodobně i poloostrov Krym, tak by velmi usilovala o to, aby vstoupila nejen do Evropské unie, ale v co nejbližším horizontu také do Severoatlantické aliance (NATO),“ uvedl Vojáček.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zapálili a potopili u Krymu ruský trajekt. Shořelo 30 cisteren s pohonnými hmotami

Tím pádem by pro ni začal platit článek pět Severoatlantické smlouvy, podle kterého je útok na jednoho z členů útokem na celou Alianci. „V tu chvíli by Rusové tahali za kratší konec,“ upozornil bezpečnostní analytik.

Podle něj se však příliš nemluví ještě o jedné možnosti, jak by mohl konflikt mezi Rusy a Ukrajinci skončit. „K tomu, co se v Rusku stane, má hlavní slovo Vladimir Putin, a to od největších strategických věcí až po ty nejmenší. Vzhledem k tomu, že Putinovi je už přes 70 let, tak Ukrajincům stačí počkat 10 nebo 15 let a je možné, že ten, kdo přijde po něm, bude muset se Západem jednat trochu otevřeněji,“ sdělil Vojáček.

Podle něj totiž na Moskvu z východu tlačí Čína a zemi trápí špatná ekonomická situace. Rusové by tak v dalších letech mohli usilovat o zlepšení vztahů se Západem.

Na smrt Putina jako na vyřešení rusko-ukrajinského napětí by však exministr zahraničí Svoboda nespoléhal. „My nevíme, kdo povede Rusko po Putinovi. Možná to bude někdo ještě ostřejší než Putin, nikdo to neví. Nemůžeme sázet na to, co bude po smrti Putina, musíme sázet na to, co máme teď,“ dodal exministr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Rusko prší ukrajinské drony. Plameny zachvátily letiště, hasit se nedaří ani sklad ropy

Tagy: