Řadu lidí čeká těžká volba mezi dvěma muži normalizace. Účast ale bude vysoká, míní expert

Obě strany jsou velmi motivovány přijít k druhému kolu prezidentských voleb. Voličů, kteří volit nepůjdou, protože si z kandidátů nevyberou, bude velmi málo. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli političtí komentátoři Radko Kubičko a Miroslav Korecký.

Hudebník a politik Michael Kocáb, spisovatel Benjamin Kuras či někdejší disident Stanislav Penc. Tyto osobnosti veřejně prohlásily, že se druhého kola prezidentské volby nezúčastní jednoduše proto, že si ze dvou stávajících kandidátů nevyberou.

„Těch pár lidí, kteří veřejně prohlásili, že se nebudou hlasování účastnit, neznamená nic podstatného. Tito lidé sice jsou mediálně známí, ale nemají až takovou autoritu, že by mohli ovlivnit ostatní,“ uvedl v pořadu Zprávy PLUS komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

Podle něj je už v této chvíli většina voličů pevně rozhodnuta, komu vhodí svůj hlas. „Lidé jsou dostatečně moudří na to, aby pochopili, že i když volba nebyla obsazená kandidáty, kteří by vyhovovali všem, musí si vybírat z toho, co mají,“ dodal Kubičko.

„Jistě je řada lidí, kterým se bude těžko vybírat, protože se jedná o dva muže normalizace. Pro některé to může být hodně těžký výběr. Na druhou stranu jsme viděli, že z více než pěti milionů, kteří přišli v prvním kole, si 70 procent vybralo jednoho ze dvou mužů s problematickou minulostí,“ doplnil komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Podle něj bude proto účast i ve druhém kole vysoká.

O svém rozhodnutí nejít volit nedávno ve vysílání CNN Prima NEWS promluvil i Kocáb. „Nebudu volit tyto dva pány – Andreje Babiše a Petra Pavla. Půjdu k urně, ale hlas nehodím ani jednomu, dám tam tedy prázdnou obálku. Zároveň ale nenabádám, aby mě lidé napodobovali. Dokonce si myslím, že by lidé měli volit Pavla, a to z politických důvodu,“ doporučil bývalý ministr pro lidská práva.

Tagy:
prezidentské volby Andrej Babiš CNN Prima NEWS Petr Pavel Český rozhlas Michael Kocáb Radko Kubičko Miroslav Korecký Mladá fronta DNES Benjamin Kuras Stanislav Penc