Volit králíka v klobouku nebudeme. Schillerová prozradila, koho v boji o Hrad nepodpoří

Alena Schillerová

360° (1005)

Hnutí ANO stále vyčkává s oznámením, koho a zda vůbec někoho vyšle do prezidentské volby. Expremiér Andrej Babiš má své definitivní rozhodnutí představit 26. října. Mezi zvažovanými kandidáty figuruje i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připomněla prezidenta Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause a Václava Havla. Označila je jako těžké váhové kategorie, které veřejnost znala z jejich dlouhodobého působení v politice. Hnutí ANO určitě nepodpoří králíka v klobouku, prohlásila exministryně financí.

Jak se nakonec ANO postaví k prezidentské volbě? Ve hře je stále kandidatura šéfa hnutí Andreje Babiše (ANO). „Na úrovni předsednictva či poslaneckého klubu jsme ještě nedebatovali o tom, koho bychom podpořili. Čekáme na rozhodnutí Andreje Babiše. Je to jasný kandidát. Pokud do toho nepůjde, tak za sebe budu prosazovat, abychom nabídli jiného kandidáta,“ řekla Schillerová.

Svou případnou kandidaturu nevyloučila. „Odmítám odpovědět na to, co bych udělala já, kdyby mě hnutí doporučilo,“ dodala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nepřímo se Schillerová také vyjádřila k nezávislým kandidátům včetně tří osob, které podpoří koalice Spolu, tedy ke generálu Petru Pavlovi, senátorovi Pavlu Fischerovi a k ekonomce Danuši Nerudové. „Jsme konzervativní země a nechci se nikoho dotknout, ale myslím, že nebudeme volit králíka v klobouku. Spíš člověka, kterého máme přečteného,“ uvedla.

Schillerová v této souvislosti naopak vyzdvihla politiky, kteří už na Hradě působili. „Když se podíváme na naše prezidenty, Václav Havel byla osobnost, kterou zviditelnila revoluce. Dneska by měl 86. narozeniny, na to bych ráda v dobrém vzpomněla. Poté byli prezidenty Václav Klaus a Miloš Zeman – předtím úspěšní premiéři. I když je někdo má rád a někdo ne, ať řekli cokoli, nutilo to lidi o jejich větách přemýšlet. Byly to těžké váhové kategorie,“ dodala šéfka klubu hnutí ANO.

Jak to nakonec bude s kandidaturou Andreje Babiše, by se měla česká veřejnost dozvědět 26. října. Expremiér měl původně své rozhodnutí představit 28. října. Podle svých slov si ale Babiš nakonec uvědomil, že by se jeho kandidatura objevila v denním tisku až s velkým zpožděním. Svátek totiž připadá na pátek a o víkendu většina tuzemských deníků nevychází.

Tagy: