Vondra: Jádro musíme rozjet ve velkém. Obnovitelné zdroje nejsou kompletním řešením

Alexandr Vondra (ODS) (Foto: Profimedia)

360° (103)

Návrh Evropské komise zařadit jádro a zemní plyn mezi čisté zdroje energie je krok správným směrem. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Upozornil však, že jde o předběžný návrh a leccos se může ještě změnit.

Nejen odbornou veřejnost překvapil na Nový rok únik očekávaného dokumentu z centrály Evropské komise, v němž Brusel navrhuje, které energetické zdroje označí za takzvané zelené. Prošly jádro i plyn, byť s přísnými omezeními. Komise dá podle návrhu zelený status těm novým jaderným blokům, které získají povolení pro stavbu nejpozději v roce 2045.

„Zatím jsem nereagoval příliš nadšeně, pouze jsem napsal, že je to krok správným směrem s tím, že to je jen návrh, takže se tam ještě může leccos změnit,“ uvedl europoslanec s tím, že komise by měla návrh schvalovat 18. ledna.

„Pokud jde o jádro, do značné míry to vychází vstříc tomu, co jsme potřebovali. S tím ale, že podmínky jsou nastavené tak, že aby to mělo smysl, musíme rozjet jádro velmi ambiciózně a ve velkém. Pokud jde totiž o žádost o stavební povolení, je to ohraničeno rokem 2045 a rokem 2050 v případě uvedení do provozu,“ řekl Vondra.

Horší podmínky jsou pro plynaře

Zdůraznil také, že horší podmínky jsou podle něj pro plynaře. „Bude to působit značné problémy v transformaci českého teplárenství, protože zařazení plynu do zelených zdrojů je svázáno celou řadou nerealistických podmínek a české firmy je nebudou schopny plnit,“ zdůraznil místopředseda ODS.

Podle něj je evidentní, že cíle Green Dealu nesplníme do roku 2040, aniž bychom měli jádro jako významnou součást energetického mixu. „Čili tak, jak je to v dokumentu nastaveno, myslím, že musíme začít urychleně připravovat nejen výstavbu doplňujícího reaktoru v Dukovanech, ale také v Temelíně,“ zdůraznil Vondra.

V rozhovoru také připomněl, že obnovitelné zdroje mají velký význam a budou se rozšiřovat. „Nejsou však kompletním řešením a není to samospásné řešení. Současná vláda ale bude vytvářet podmínky pro investování do fotovoltaiky více než vláda předchozí,“ uzavřel.

Tagy: