Vrací se El Niño, může způsobovat dlouhá sucha i teplotní rekordy. Jak se projeví v Česku?

Sucho

Jev El Niño může výrazně ovlivnit trh s potravinami

Podnebný jev El Niño po letech opět nabírá na síle. V Česku by se v příštím roce mohl projevit nadprůměrnými teplotami, uvedl klimatolog Radim Tolasz pro CNN Prima NEWS. Teplá fáze neboli Jižní oscilace ovlivňuje počasí a klima po celém světě, v některých oblastech ohrožuje i zásoby vody a zemědělství. Dlouhými obdobími beze srážek s vysokými teplotami se projevil dříve též v Evropě. Jeho současnou podobu mohou ovlivnit i klimatické změny.

Jev se opakuje v několikaletých cyklech. Přestože jsou jeho projevy silnější spíše na druhé straně zeměkoule, změnu počasí můžeme očekávat i v České republice. „Velmi pravděpodobně přinese vyšší průměrnou teplotu, než by odpovídalo běžným trendům, které v posledních letech pozorujeme. Jak konkrétně tato vyšší teplota ovlivní průběh počasí už v nadcházející zimní sezoně, to neumíme odhadovat. El Niño teprve nastupuje a odhady intenzity a trvání ještě nejsou příliš stabilní,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS klimatolog z Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz. Dopad jevu na vzorce počasí v zimním období by však měl být na severní polokouli obecně silný, uvádí portál Severe Weather.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léto se nevzdává. Teploty budou v Česku mířit hodně vysoko až do víkendu

Na základě průběhů výskytů jevu z nedávné historie lze podle Tolasze očekávat, že na teploměrech v Česku se El Niño podepíše až v příštím roce. „Musíme mít na paměti, že jde o jev trvající zpravidla více měsíců, někdy i déle než rok, jehož projevy u nás jsou ‚jen‘ zprostředkované. Silný výskyt El Niña v roce 2015 byl v Evropě spojen s vysokými průměrnými teplotami a dlouhými obdobími beze srážek. V té době však trval v od srpna 2014 do května 2016 a my dnes ještě neumíme délku trvání aktuálního stavu El Niño odhadovat,“ popsal.

Může přinést teplotní rekordy

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) hlásil příchod El Niña již letos v červnu s tím, že v průběhu zimy bude posilovat. „Pro potvrzení, že fáze opravdu nastala, se počítají různé klimatické indexy. Například NOAA počítá Niño Index pro tříměsíční období, kdy musí minimálně pět období po sobě zaznamenat alespoň +0,5 °C. Letos hranici dosáhla tři období, a podle předběžných výpočtů bude překročena i v období červenec až září. Musíme ale ještě další měsíc počkat, než bude výskyt El Niña statisticky potvrzen,“ doplnil Tolasz.

Jev se projevuje nadprůměrnými teplotami hladiny střední a východní části Tichého oceánu v oblasti rovníku, jeho dopady na klima však mají podstatně delší dosah. „V závislosti na jeho síle může mít řadu důsledků jako zvýšené riziko silných dešťů či sucha v různých oblastech po celém světě. Změny klimatu mohou posílit nebo zmírnit některé jeho dopady. El Niño by například mohl vést k novým teplotním rekordům, zejména v oblastech, které v jeho průběhu už tak zaznamenávaly nadprůměrné teploty,“ vysvětlila Michelle L’Heureuxová z amerického Climate Prediction Center. K těmto důsledkům nemusí nutně dojít, teplá fáze oscilace však zvyšuje riziko jejich výskytu, upozorňuje NOAA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čeká nás tuhá zima? Příroda už promluvila, napoví včely, prasata i keře osypané šípky

Tagy: