Vrátila breakdance o 40 let zpátky. Lidé na sítích pitvají vystoupení australské olympioničky

Pouliční tanec breakdance zažil letos premiéru pod pěti kruhy. Podle některých zastánců tohoto sportu ale nebyla tak úspěšná, jak se čekalo. Možná i kvůli australské olympioničce Rachael Gunnové, která zvolila velmi neortodoxní styl tance. Na sítích se jí za to dostalo řady posměšků. Upozornil na to list The New York Times.

Pro breakdance to byla velká událost. Tanec, který je obyčejně spojený s pouličním prostředím, zažil velkolepou premiéru na olympiádě. Sportovní tanečníci předváděli v takzvaných „battlech“, tedy duelech, své umění. A medailoví olympionici skutečně zářili.

Paradoxně více pozornosti na sebe ale přitáhla australská breakerka Rachael Gunnová, která vypadla už ve skupině. 36letá učitelka totiž na taneční ploše zvolila hodně neortodoxní styl, který se podle některých kritiků skládal z náhodných pohybů, na které nebyl potřeba žádný trénink.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Olympiádou to neskončilo. Alžírská boxerka se kvůli „šikaně“ rozhodla k mimořádnému kroku

„Austrálie právě vrátila breakdance o 40 let zpátky,“ stojí v jednom příspěvku na sociální síti X, který se dostal k milionům uživatelů.

Další lidé si pak začali z Gunnové okamžitě utahovat a sdíleli videa svých malých dětí, které se kutálejí a předvádějí podobné pohyby jako Australanka.

„Na světě je 27,7 milionu Australanů a zrovna ji pošlou na olympiádu?“ kritizoval další uživatel. Někteří zase sportovkyni podezřívají, že si z celého vystoupení a olympiády pouze vystřelila.

Kvalifikovala se řádně

List The New York Times ale vysvětlil, že Gunnová se tanci breakdance věnuje dlouho. V těžké olympijské konkurenci však prý tušila, že nemá příliš šanci, a proto údajně zkusila zaujmout netradičními pohyby.

Na Hry se ale dostala díky řádnému vítězství v kvalifikaci v Oceánii a Austrálii reprezentovala i na dvou mistrovstvích světa.

„Olympijských her se účastní různí sportovci z téměř všech koutů světa, což přirozeně vede k situacím, kdy jsou někteří sportovci převyšováni jinými. Žádná země nevyniká v každém jednotlivém sportu a v případě lámání chleba Austrálie jednoduše není v tanci breakdance tak konkurenceschopná,“ napsal americký list.

Sama Gunnová přiznává, že se snažila být originální. „Nikdy jsem nechtěla porazit tyto dívky v tom, co umí nejlépe, v dynamice a silových pohybech, takže jsem se chtěla pohybovat jinak, být umělecká a kreativní, protože kolikrát za život máte takovou šanci na mezinárodní scéně,“ řekla Australanka podle listu The Guardian.

Samotnou účast na olympijských hrách tak vnímá jako obří úspěch. I když byla od medailových pozic daleko. V mužské kategorii získal zlato v breakdance Kanaďan Philip Kim, mezi ženami zářila Japonka Ami Juasaová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy: