Výborný: Neúčast v eurozóně škodí zemědělcům. Balaštíková varuje před slovenským scénářem

Ministr zemědělství Marek Výborný a členka sněmovního rozpočtového výboru Margita Balaštíková (ANO)

360° (5)

Česká neúčast v eurozóně má negativní dopady na tuzemské zemědělce a farmáře, tvrdí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil, že evropská podpora vyplácená v eurech tratí při převodu kurzem až čtyři miliardy korun. Šéf resortu mimo jiné dodal, že debata o přijetí měny je zkreslená. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) namítla, že by se Česko muselo podílet na dluzích jiných států, a připomněla i slovenský scénář.

„Podpora ze strany EU je vyplácena v eurech a stát ji vyplácí v korunách. Kvůli kurzu na to velmi doplácí. V objemu se jedná o čtyři miliardy za minulý rok. To není malá částka,“ řekl v pořadu 360°.

K TÉMATU: Euro? V tomto volebním období ne, odmítl Fiala. Na evropskou měnu Česko nesplňuje kritéria

Připomněl, že kritéria pro přijetí evropské měny Česko stále nesplnilo. „Předpokládá se, že bychom je měli v tomto roce již částečně plnit, a proto je na místě diskuse,“ pronesl s tím, že je nereálné se o této otázce bavit během volebního období současné vlády. Dopady na ceny energií či potravin se podle ministra nedají odhadnout.

Možnost účtovat v eurech, jež od 1. ledna platí pro tuzemské firmy, patří podle Výborného mezi kroky, které mají posunout Česko blíže k budoucímu mezníku přijetí měny. „Nic nenaznačuje, že bychom hned za dva roky byli v eurozóně, tudíž uberme na emocích, které vzbudila zmínka v projevu prezidenta Pavla. Vraťme se zpátky na zem,“ vyzval ministr a dodal, že veřejná debata je zkreslená.

Balaštíková euro důrazně odmítla. „Řadu států s touto měnou trápí velké zadlužení. Pokud bychom na tento scénář přistoupili, museli bychom se podílet na dluzích jiných,“ namítla s tím, že podnikatelé i kvůli možnosti účtování v obou měnách netratí.

„Podívejme se, jak dopadlo Slovensko či jiné státy. Ekonomika není připravená na to, abychom se vrhli do dalšího dobrodružství. Hovořme o euru, ale neskákejme do něj, pokud máme stále jednu z nejvyšších inflací,“ míní poslankyně.

V souvislosti s tím nadhodila i scénář, který nastal u východních sousedů. „Když se zavedlo euro na Slovensku, přijížděly odtamtud obrovské zástupy lidí, kteří u nás vykupovali supermarkety. Jezdili k nám, protože ceny v jejich obchodech výrazně narostly,“ dodala Balaštíková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na euro nejsme připravení. Platit jím budeme moci nejdříve za deset let, tvrdí experti

Tagy: