Lidovec Výborný o covidu: S budoucí vládou skončí zmatky. Vznikne nová užší skupina

Marek Výborný

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Budoucí vláda nesmí covidová opatření měnit v řádu hodin, vytváří to nedůvěru veřejnosti. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Proto je podle něj potřeba zvážit, zda vláda znovu zavede proplácení testů, jak dříve avizovala. Důležité je také promyslet otázku uznávání protilátek. Především se však podle něj musí poslouchat názory odborníků.

„Je nesporné, že zrychlené očkování je to jedinou cestou, jak se vrátit k normálnímu životu. Abychom dokázali obnovit důvěru veřejnosti, je potřeba ta opatření zbrkle neměnit co čtrnáct dnů. Že se zrušilo proplácení testů, tak to vedlo k vyššímu očkování,“ sdělil Výborný ve vysílání CNN Prima NEWS.

Důležité je však podle něj lidem situaci vysvětlovat. „Je potřeba využít i pozitivní korky. Není nic jednoduššího, než aby zdravotní pojišťovny obeslaly letákem všechny klienty s vyvrácením dezinformací. Čtyři sta tisíc občanů v rizikové kategorii nebylo očkováno první dávkou. Mnoha občanům 60 plus bude dobíhat půlroční doba od druhé dávky. Je potřeba třetí dávky a musí se o tom dozvědět prostřednictvím pojišťoven či praktických lékařů,“ vysvětlil.

Výborný hovořil také o novém poradním týmu koalice Spolu. „Je velmi pestrý. Je potřeba, aby dokázal odborně komunikovat a my, politici, abychom si jejich rady vzali za své. Kroky v jednotlivých vlnách pandemie byly zmatečné a opatření se měnila v řádu hodin. Tohle my přesně nechceme. Ta zmatečnost vedla k tomu, že máme necelých 60 procent naočkovaných,“ doplnil Výborný.

Vznikne užší pracovní skupina

Kromě Národního institutu pro zvládnutí pandemie připravuje koalice Spolu užší pracovní skupinu. která se bude zabývat prioritně očkováním. Zastoupeni v ní budou mimo jiné i hejtmani.

„Budou tam zapojeni i hejtmani, ať už Jan Grolich z Brna nebo Martin Kuba z Českých Budějovic. Ti tam budou zapojeni tak, abychom drželi linku směrem ke krajům, k praktickým lékařům, kde se konkrétně to očkování musí dít,“ uvedl Výborný.

Národní institut pro zvládnutí pandemie tvoří členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), praktičtí lékaři nebo zástupci státních institucí, jako jsou hygienické stanice, Státní zdravotní ústav nebo Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Má 28 členů, vede ho předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Institut vznikl primárně pro úroveň zdravotního hlediska, abychom dokázali bojovat s pandemií, ale další věci budeme řešit v širším portfoliu, řekl Výborný.

Jako příklad témat uvedl uznávání protilátek. „Téma protilátky je přesně otázkou, kterou musíme svěřit odborníkům. Když dnes možná 80 procent praktických lékařů svým pacientům říká – máte vysoké protilátky, nechoďte se očkovat, tak to se můžeme rozkrájet, ale nepřesvědčíme je,“ řekl.

Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Martina Koziar Vašáková mu oponovala. „S tím zásadně nesouhlasím, lidé byli motivováni, klinická skupina funguje celou dobu,“ uvedla.

Tagy: