Vydělává miliardy, ale chybí mu lidi. V CNN Prima Gaming rozebereme český herní průmysl

Herní konference Game Developers Session v Praze

CNN Prima Gaming 8.10.2022

Zlaté české ručičky se neztratí ani v herním světě. Tuzemští tvůrci videoher hlásí za rok 2021 miliardové obraty i raketový růst celého sektoru. Jak ale prozradili reportérům herního pořadu CNN Prima Gaming, stále se potýkají s letitými problémy, jako jsou státní byrokracie či nedostatek kvalifikované pracovní síly. Relaci můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na stanici CNN Prima NEWS či na webu cnnprima.cz.

Česká kotlina se za své hry rozhodně nemusí stydět. Sérii Arma či Mafia znají hráči po celém světě, skvělých ohlasů se dočkal i středověký Kingdom Come: Deliverance či hudební řežba Beat Saber. Čeští herní vývojáři si už zvykli fungovat bez podpory ze strany státu, s rychlým růstem tuzemského průmyslu ale narážejí na limity.

Štáb pořadu CNN Prima Gaming proto navštívil jednu z nejstarších evropských herních konferencí Game Developers Session a vyzpovídal několik zástupců videoherního průmyslu. Na otázky reportérů odpovídal nejen předseda Asociace českých herních vývojářů, ale také představitelé tuzemských studií Warhorse či Bohemia Interactive.

V dalším tématu se moderátoři Jan Hrušovský a Michal Kabele zaměří na skandál, který rezonoval celou branží. Únik videí z rozpracovaného pokračování Grand Theft Auto (GTA) nenechal v klidu jak hráče, tak ani vývojáře.

Není divu – série GTA patří k nejhodnotnějším značkám v herním světě, pátý díl akčního titulu ostatně už v prvních třech dnech prodejů dokázal utržit miliardu dolarů.

Hádanková sekce bude patřit události, která zaskočila celou youtubovou komunitu. Youtuber Dream, který má na kontě přes 30 milionů odběratelů, totiž poprvé odhalil svou tvář. Do té doby natáčel videa v prosté masce.

V tipech na hru se představí akční titul The Last Oricru, který dlouhých pět let vznikal na pražských Vysočanech. Hráči se ocitnou uprostřed krvavé války mezi třemi frakcemi a bude zcela na nich, kterým směrem zamíří celý příběh – jejich rozhodnutí totiž výrazně ovlivní další dění.

Pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy:
esport CNN počítačové hry byznys videohry ekonomika maska konference Mafia Beat Saber Praha Counter-Strike: Global Offensive Gaming herní průmysl Asociace českých herních vývojářů Grand Theft Auto Bohemia Interactive Pavel Barák Warhorse Studios GDS Game Developers Session