Vyhlídka Navalného v Praze? Pekarové a Válkovi se líbí. Nacher by nechal rozhodnout komisi

Vyhlídku Alexeje Navalného již zřídili aktivisté, avšak neoficiálně.

Jak uctít památku zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného? Třeba oficiálním pojmenováním vyhlídky u pražského parku Stromovka. Nápad se líbí jak předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové, tak ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (oba TOP 09). Ten podotkl, že by se tímto krokem dokončilo „obklíčení“ ruské ambasády jmény obětí ruského režimu. Novinář Jiří Just žijící v Moskvě ale na podobné iniciativy nahlíží skepticky. „Podpora ruské opozice právě začíná a končí tím, že pojmenujeme uličku, náměstí nebo vyhlídku po mrtvém ruském opozičníkovi – a tím to hasne,“ řekl redakci CNN Prima NEWS. Podle něj se tím akorát zviditelní čeští politici, ocenil by proto jinou formu pomoci ruské opozici. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher by o jméně nechal rozhodnout komisi.

Jedna neoficiální vyhlídka Alexeje Navalného už u pražské Stromovky existuje několik let, stojí za ní odpůrci Vladimira Putina. Nyní – pokud se sejde dostatečná podpora – by si po smrti ruského opozičníka mohla získat oficiální název. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová není proti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekarová chce pojmenovat vyhlídku po Navalném. Je to opravdu dobrý nápad?

„Na dohled od budovy Velvyslanectví Ruské federace v ČR by tak vyhlídka mohla v blízkém budoucnu doplnit Náměstí Borise Němcova i Promenádu Anny Politkovské,“ cituje šéfku vládní strany deník MF DNES. Její stranický kolega a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ji v tomto kroku podpořil na sociální síti X. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) byl k nápadu zdrženlivější. „Musí se rozhodnout v Praze,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS.

„Nejsem Pražák, tak nechci do jejich místopisu příliš mluvit, ale souhlasím, že vyhlídka Alexeje Navalného není vůbec špatný nápad. Nešlo by totiž ‚jen‘ o projev úcty k zemřelému disidentovi. Po promenádě Anny Politkovské, náměstí Borise Němcova, ulici Ukrajinských hrdinů a Skakunově mostě by tím bylo dokončeno ‚obklíčení‘ ambasády ruského diktátorského režimu, na kterou ze všech stran shlíží památka těch, které chtěl Putin z historie vymazat,“ napsal Válek.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO Patrika Nachera by o pojmenování místa měla rozhodnout místopisná komise. „Je důležité vnímat, že umírající vězni jsou ve 21. století nepřijatelní. Navalnyj byl ale třeba ten, který souhlasil s anexí Krymu, takže nelze všechno vnímat černobíle,“ pronesl.

Novinář Jiří Just, který dlouhodobě působí v Rusku, je ale vůči podobným iniciativám českých politiků skeptický. „Podpora ruské opozice právě začíná a končí tím, že pojmenujeme uličku, náměstí nebo vyhlídku po mrtvém ruském opozičníkovi – a tím to hasne. To jde vidět i na vztahu českých politiků k Rusům a ruské opozici, který je mírně řečeno negativní,“ uvedl redakci CNN Prima NEWS.

Problém s vízy pro Rusy

Problém totiž je, že ne všichni ruští opozičníci zkrátka mohou zvolit českou půdu jako své útočiště. „Česko bez výjimek nevydává Rusům turistická víza. Ruská opozice přitom díky schengenským vízům prchala z Ruska,“ pokračoval Just s kritikou, tentokrát mířenou směrem k české diplomacii, která ve srovnání s jinými zeměmi zvolila přísnější opatření v reakci na agresi vůči Ukrajině.

Zároveň ale ministerstvo zahraničních věcí spustilo před dvěma lety speciální projekt zvaný Občanská společnost, který umožňuje perzekuovaným Rusům a Bělorusům dlouhodobě pobývat na území České republiky. Ročně si o podporu může zažádat až 500 osob. Podle Justa jde ale stále o slabý program.

„Týká se pouze několika stovek lidí. Byl bych raději, kdyby česká reprezentace pomáhala ruské opozici nebo lidem, kteří se vymezují proti válce na Ukrajině, i jinak než pojmenováváním ulic a vyhlídek. Ruské opozici to nepomůže a někteří politici se díky tomu zviditelní, tím to hasne,“ poznamenal novinář.

MOHLO BY VÁM UNIKNOUT: Od začátku ruské invaze uplynuly dva roky. Jak na výročí nahlíží ministryně obrany Jana Černochová (ODS)? Podívejte se na rozhovor níže.

Tagy: