Lávě neodolají ani betonové budovy, ale sopky přinášejí i život, říkají odborníci

Sopka na kanárském ostrově La Palma dál chrlí lávu, pohltila už kolem sedmi set budov. Podle geologa Petra Brože jí stěží odolají i betonové budovy, uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Láva se navíc nyní dostala i do Atlantského oceánu, což podle odborníků může vést ke vzniku toxických emisí. Do budoucna by však vstup lávy mohl obohatit ekosystém.

Děsivé sopečné divadlo na ostrově La Palma. Proudy lávy dále pohlcují pole, silnice i domy. Pod lávou už zmizelo na 700 domů. „Na část budovy začne tlačit obrovská váha lávy, je to asi podobné, jako byste nastartovali silný buldozer a neustále jste tlačili na stěnu budovy. Ta v určitý moment už není schopná odolávat,“ vysvětlil mechanismus zborcení domů geolog Petr Brož.

V úterý se sopka na nějakou dobu uklidnila a už se zdálo, že výrony lávy ustanou. Ale po dvou hodinách vulkán svoji aktivitu zase obnovil. „Aby vznikla sopka, potřebujete mít tlak, přívodní dráhu (prasklinu) a magma. Stačí, aby jedna vypadla a sopka přestane soptit,“ popsal dále Brož.

On ani jiní odborníci s jistotou neví, proč přesně láva přestala vyvěrat. „Mohlo dojít k poklesnutí sopečných plynů nebo v sopce nebyla dostatečná zásoba magmatu. Také se na chvíli mohla uzavřít přívodní dráha, a tím pádem se erupce mohla pozastavit,“ poukázal geolog.

Láva přitekla k moři v úterý hodinu před půlnocí místního času (o půlnoci SELČ) v oblasti obce Tazacorte. Na místě stoupají velká oblaka bílé páry, žádná zranění ale zatím hlášena nebyla. Místní úřady v úterý obyvatele ostrova vyzvaly, aby zůstávali uvnitř. Kvůli chemické reakci se totiž do vzduchu dostane obrovské množství páry, toxických plynů a také možná malých kousků vulkanického skla. „Nebezpečí pro lidi ale nehrozí, celá oblast je perfektně uzavřena, takže toxické plyny nikomu neublíží,“ řekl serveru eldiario.es oceánograf Eugenio Fraile.

Sopky jsou život, nikoli katastrofa

Z dlouhodobého hlediska přitom bude tento jev zřejmě příznivý pro ekosystém. „V prvních chvílích láva, stejně jako při postupu ostrovem, zničí všechno. Mnoho ryb uhyne, stejně jako všechno živé na dně, co nemůže uniknout,“ řekl Fraile ze španělského institutu pro výzkum oceánů.

Připomněl výbuch podmořské sopky z října 2012 u pobřeží ostrova El Hierro, který je jako La Palma rovněž součástí Kanárských ostrovů. I tam sopka zničila vše živé v moři, ale už za dva roky vědci v místě podle Fraileho pozorovali „působivé obnovení a obohacení mořského života“.

Vědecké studie, včetně těch od expertů z havajské univerzity, podle španělského oceánografa potvrzují, že láva po vstupu do moře může vyvolat takzvaný upwelling, jenž vyústí v obohacení mořského ekosystému. Láva totiž vstupem do moře zdvihne na živiny bohaté vody z hlubokého dna směrem k povrchu moře a přinese tam například i sloučeniny železa, vápníku či hořčíku.

„V tomto smyslu to nebude ekologická katastrofa, nýbrž naopak. Sopky jsou život. Zdůrazňuji ale, že hovořím z pohledu vědce,“ upřesnil Fraile.

Sopka Cumbre Vieja začala chrlit popel a lávu 19. září. Láva, která začala proudit směrem k moři, na ostrově La Palma sousedícím s Tenerife poničila na 700 domů a banánové plantáže. Kvůli erupci dosud muselo podle údajů z tohoto víkendu opustit své domovy skoro sedm tisíc lidí. Experti se podle agentury AP domnívají, že erupce sopky Cumbre Vieja, která je aktivní poprvé po 50 letech, by mohla trvat až tři měsíce.

Tagy: