Vylomené dveře a chaos: Další záběry ze soudu s Peterkovou ukazují šarvátku zevnitř síně

Příznivci Jany Peterkové vyrazili dveře do soudní síně.

Ministři proberou, jak se vyhnout incidentům u soudu podobným tomu úternímu

Na sociálních sítích se objevily nové záběry z úterního incidentu v budově pražského městského soudu, kdy podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové během jednání vylomili dveře do soudní síně. Zasahovat musela policie i justiční stráž. Incidentem se ve středu zabýval kabinet premiéra Petra Fialy (ODS). Zástupci vlády chování výtržníků ostře odsoudili, zároveň pochválili policii i justiční stráž. Peterkové soud nakonec za šíření poplašné zprávy uložil dvouletý podmíněný trest.

Odvolací senát musel v úterý přerušit jednání v případu Jany Peterkové obžalované ze šíření poplašné zprávy. Na pražský městský soud dorazily desítky jejích podporovatelů, kteří v průběhu slyšení vylomili dveře do soudní síně. Zasahovat musela justiční stráž i policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potyčka při soudu s Peterkovou? Na vině je covid, justiční stráž nepochybila, říká Blažek

Na sociálních sítích se nejdříve objevily záběry z pohledu samotných výtržníků, později však po internetu začala kolovat také videa, která pořídili lidé přítomní v soudní síni. Agresoři provolávali hesla jako „gestapo“ či „hanba“. „Ruda má zásah od slzáku (slzného plynu),“ tvrdil jeden z přítomných.

Úterní incident byl tématem středečního jednání vlády. Během následujícího brífinku pak událost komentoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

„Celý incident je třeba odsoudit. Je tak vážný, že přesahuje jedno ministerstvo. Proto jsme věc projednávali. Existuje několik skupin obyvatelstva, které si myslí, že mohou vše a že pro ně neplatí právní řád. Stát na to musí nějakým způsobem reagovat,“ upozornil Blažek.

„K vylamování dveří u soudu nedochází každý den. Chování výtržníků bylo nevídané,“ doplnil šéf ministerstva spravedlnosti s tím, že zásah policie i justiční stráže byl profesionální, což prý dokazuje fakt, že se nikomu nic nestalo. Rakušan s Blažkem souhlasil: „Zásah byl dobře zvládnutý. Žádné pochybení jsem nezaznamenal. Policie byla na místě v řádu minut.“ Situace podle členů vlády není taková, že by byly potřeba změny zákonů.

Že ze strany zásahu nedošlo k pochybení, ukazuje podle Rakušana s Blažkem i skutečnost, že soudní jednání mohlo po vyřešení incidentu pokračovat. Odvolací soud nakonec potvrdil verdikt prvoinstančního soudu, který Peterkové v únoru uložil za šíření poplašné zprávy dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Rozsudek už je nyní pravomocný.

Rakušan podobně jako Blažek zmínil své znepokojení nad chováním davu výtržníků, který prý kromě jiného vykřikoval heslo „zákon jsme my“. „Ne, nikdo z nás není zákon a nikdo z nás není nad zákonem. Podobné excesy ukazují, jak blízko je od lživého nebo nenávistného slova k násilnému činu,“ sdělil vicepremiér na Twitteru.

Šestačtyřicetiletá Peterková v několika videozáznamech, které zveřejnila na sociálních sítích, rozšiřovala podle obžaloby lživé poplašné zprávy. Uvedla například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště.

V jiných nahrávkách bývalá novinářka podle žalobce hovořila o tom, že senioři po vakcínách proti koronaviru umírají či že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé, mluvila také o drastických vyšetřeních dětí. Vládní představitele označila za fašisty.

Tagy:
policie soud Vít Rakušan Městský soud v Praze sociální síť vláda Pavel Blažek Jana Peterková Policie České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky