Vypátrejte příčinu, proč se nedaří vašim trvalkám

Trvalky mají pověst nenáročných rostlin. Rostou skoro samy, kvetou a daří se jim i na chalupě, kam jezdíme pouze na víkendy. To všechno je pravda. Jenže vždycky se může stát – a zejména tehdy, když to nejméně čekáme – že se rostlinám přestane z nějakého důvodu dařit. To se může stát najednou – i v případě, že trvalky krásně prosperovaly a byly zdravé. Pak si lámeme hlavu a nemůžeme přijít věci na kloub. Odhadnout příčinu je mnohdy těžší a vyžaduje to už nějakou tu pěstitelskou zkušenost.

Trvalky řadu let pěkně kvetou, najednou jsou ale květy menší, porost řídne

Co s tím? Tento stav je poměrně běžný a příčinou je nejčastěji přestárnutí trsu, který potřebuje rozdělit. Týká se to hlavně rostlin, které se sami vegetativně šíří podzemními výhonky či šlahouny (řebříček, plamenka, chryzantémy, astry).

Řešením je intenzivní zmlazení. Provádíme jej na jaře nebo na podzim. Celý trs musíme vyrýt a rozebrat. Místo pořádně proryjte, vylepšete kompostem, případně minerálním hnojivem. Část zeminy můžete vyměnit. Vyberte jen mladé, silné a zdravé části a ty vsaďte zpět. Dobře zalijte. Staré a proschlé kusy dál nepěstujte.

Trvalky hezky kvetou nebo mají bohatou násadu poupat, najednou ale všechna, doslova přes noc, opadají

Za touto záhadou může stát i hmyzí škůdce. Trvalky z čeledi růžovitých (mochny, kuklíky) v některých letech trpí ataky brouků (např. květopas nebo zobonoska), kteří přes noc doslova ukoušou květní stopky těsně pod poupaty. Pomůže běžný postřik proti savým a žravým škůdcům v jednom opakování.

Trvalky řádně přezimovaly, daří se jim, první listy jsou svěží a zelené. Celé jaro je radost se na ně podívat. Najednou svou krásu ale ztrácí. Listy šednou, vadnou, porost už není tak atraktivní

Tento problém nejčastěji trápí trvalky okrasné listem (hosty, popelivky). Příčinou je změna podmínek stanoviště. Na jaře je půda vlhká, po zimě dobře zásobená vláhou, teploty vzduchu jsou nižší. Stromy nemají listy, a pokud rostou trvalky pod nimi, mohou dešťové kapky až k nim. Později se stromy zazelenají, půdní vláha vyčerpá a teploty stoupají. Trvalky, které dřív netrpěly nedostatkem, nyní strádají a potřebují vláhu. Řešení je prosté - pravidelná zálivka od okamžiku, kdy se trvalkám přestává dařit.

Trvalky začínají plesnivět

I zdravý porost se může najednou pokrýt našedlým povlakem plísně. Trpí tím například listy aster a plaménky. Plíseň může být i na květech, najdeme ji u růží a u trvalek s velkými těžkými květy. Jedná se o padlí. Jeho výskyt je dán počasím. Plísně milují vlhko a v případě, že je mokré léto nebo začátek podzimu, nenechají na sebe dlouho čekat. Napadeny bývají zejména husté porosty, kde hůř proudí vzduch. Základem všeho je čistý nezaplevelený záhon, a pravidelná péče, hlavně odkvetlá květenství odstraňujeme včas a pravidelně. V počátcích výskytu lze rozvoj plísně zarazit chemickým postřikem.

Trvalkám se první rok nebo dva daří, na jaře ale najednou vykopete odumřelý trs

Tento problém se týká většinou polodřevitých bylin, jako jsou šalvěje, levandule, choulostivějších trvalek původem ze Středomoří a některých skalniček. Bohužel i tehdy, pokud se rostlinám přes léto výborně daří, můžou v zimě uhynout, a to i pokud jsou plně mrazuvzdorné. Nemůže za to mráz, ale podzimní a zimní vlhkost. Velmi ublížíme i protimrazovou ochranou z listí, vždy sáhněte po chvojí. Základním předpokladem je vysadit rostliny na stanoviště s propustnou a dobře drenážovanou půdou, která vlhkost rychle odvádí. Před zimou je nikdy nepokrývejte listím, postačí chvojí. Choulostivé skalničky, jako jsou levísie, přivítají ochranu před nadměrnou vlhkostí v podobě tabulky skla, kterou jako stříšku přes rostlinu položíme.

Nákup rostlin

Je většinou příjemná záležitost, na kterou se těšíme. Procházet se v zahradnictví a vybírat nové květiny je fajn. Nenechte se unést krásou nakvetlých trvalek, ale zjistěte si například i jejich původ. Rostliny, které přicházejí z Holandska, jsou trochu zhýčkané. Zvykly se na vlhký vzduch, dostatek vody a mírnou zimu. Oproti tomu dovozy z Itálie jsou daleko lépe adaptovány na sušší klima a slunce. Sama za sebe mohu doporučit tuzemskou produkci. Máme řadu podniků, které produkují mladé rostliny výborné kvality v širokém sortimentu. V každém případě ale rostlinu dobře prohlédněte, povadlé, nebo prožloutlé rostliny nekupujte.

Tagy: