Čechy trápí nezvyklé nemoci kvůli tropickým vedrům. Expertka varuje i před parazitickým červem

Klíšťata mohou přenášet nebezpečné nemoci.

Horko a nové nemoci

Změna klimatu a rostoucí teploty jsou hlavní důvody, proč se u nás stále častěji objevují nemoci, na které nejsme zvyklí. Ty se v Česku v minulosti vyskytovaly jen zcela výjimečně. Ve většině případů si je navíc lidé přivezli ze zahraničí.

Dyrofilárie je v podstatě červ, který dříve napadal hlavně zvířata. Teď se ale objevují i případy, kdy se s ním setkali lidé. Nejčastěji si jej totiž přivezou z dovolené nejen z tropických destinací, ale třeba i Chorvatska, Itálie a jižní Francie.

„Infikovaný komár při sání zanese parazita do krevního oběhu a ten následně putuje krevním řečištěm. Primárně končí buď v kůži, plicích, nebo i v oku, kde tvoří výrostky. Může se zapouzdřit a může být potřeba chirurgický zákrok,“ popsala epidemioložka Kateřina Fabiánová. „Tyto choroby jsou zatím velice ojedinělé a pro běžnou populaci nejsou významným nebezpečím,“ uvedl pro CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klíšťata na jihu Čech. Odsud si Pražané vozí nebezpečné nemoci, varuje Prymula

Závažnější a méně rozpoznatelná může být i další nemoc, kterou přenáší klíšťata. Tou je neoehrlichióza. „Způsobuje zánět cévní výstelky, což se projevuje emboliemi. Velice často může být zaměněná s tromboembolickými příhodami a člověk je pak neadekvátně léčen,“ sdělila vedoucí laboratoře Miroslava Burýšková.

Lékaři doporučují nepodceňovat prevenci. A v zahraničí proto používat moskytiéry a postřikové repelenty.

Tagy: