Vysoký krevní tlak jí zničil ledviny. Zcela nenápadně. Lenku zachránila kamarádka

Aktivní životní styl 69leté Lenky přerušilo vážné onemocnění. Přestože neměla téměř žádné problémy, její ledviny doslova vypověděly službu a musela podstoupit transplantaci. Ne každý má takové štěstí jako Lenka, které pomohla kamarádka. Onemocnění ledvin bývá často téměř bezpříznakové a na problém se často přijde příliš pozdě.

Cílem Světového dne ledvin, který připadá na 8. března, je poukázat na důležitost prevence a informovanost veřejnosti. Počet lidí, kteří potřebují novou ledvinu v důsledku onemocnění, neustále stoupá, v současné době je v Česku je na čekací listině 431 pacientů.

Lenka vždy patřila mezi aktivní lidi. Ráda cestovala, chodila za kulturou a milovala svou práci. Dlouho na sobě nepozorovala žádné známky nemoci, která o sobě dávala vědět velmi pomalu a nenápadně. „Asi čtyři roky před tím, než se objevily skutečné příznaky, které avizovaly vážnou nemoc, mi lékař zjistil vysoký tlak a zvýšenou hladinu kreatininu v krvi (odpadní produkt metabolismu svalových buněk – pozn. red.). Absolvovala jsem nefrologické vyšetření včetně biopsie ledvin,“ popisuje Lenka. Vyšetření odhalilo nezvratné poškození ledvin v důsledku neléčeného vysokého krevního tlaku. Pro Lenku to byl obrovský šok, protože se cítila zdravá a plná života.

Vyšetření ukázalo, že potřebuji transplantaci ledviny, nejlépe od žijícího dárce.

I přes následnou léčbu vysokého krevního tlaku se funkce ledvin Lence stále zhoršovala a v roce 2018 se přidala velká únava. „Pořád se mi chtělo spát, nebyla jsem schopná dělat ani běžné denní činnosti. K tomu se přidaly stavy dušnosti,“ popisuje Lenka. Manžel, který o ni měl velký strach, ji objednal do pražského IKEMu, kde Lenku vzali hned do péče. „Důkladné vyšetření ukázalo, že optimálním řešením by byla transplantace ledviny, nejlépe od žijícího dárce. Měla jsem obrovské štěstí, protože jsem se do IKEMu dostala doslova za pět minut dvanáct,“ vzpomíná Lenka. Její manžel Pavel dodává, že se hned přihlásil jako dárce a po něm i obě jejich děti. „Já a syn jsme nebyli vhodnými dárci, ale dcera by byla. Jenže ta žila v Kalifornii a bylo by to moc komplikované,“ doplňuje Lenčin manžel Pavel.

Měla jsem obrovské štěstí. Jako vhodná dárkyně se ukázala má kamarádka z dětství, která se rozhodla pomoci.

Osud byl Lence ale nakloněn v podobě její kamarádky z dětství Hany (69 let). Když zjistila, že může Lenku zachránit, Hana neváhala a rozhodla se pro dárcovství. Operace se podařila a Lence se tak otevřela možnost normálního života, který by bez transplantace nebyl možný. „V nemocnici jsem strávila čtyři dny před transplantací a sedmý den po operaci jsem už byla schopná jít domů. Jsem nesmírně vděčná týmu z IKEMu, který se o mě celou dobu pečlivě staral, a samozřejmě své kamarádce a svému muži, kteří mi zachránili život. Cítím se nádherně, po roce a půl od transplantace už dokážu ujít i deset kilometrů,“ vypráví s velkou dávkou pokory a vděčnosti Lenka.

Ledvina od žijícího dárce je mnohem kvalitnější

Lenčin příběh má šťastný konec. Bohužel ne pro každého pacienta se najde vhodný dárce tak rychle. Díky tomu, že transplantace ledviny proběhla ještě před zahájením dialyzační léčby, a navíc orgán byl od žijícího dárce, získala Lenka mnohem lepší vyhlídky na kvalitní život. Podle přednosty Transplantcentra a Kliniky nefrologie a vedoucího Transplantační laboratoře IKEM prof. Ondřeje Viklického ledviny darované od žijícího dárce fungují déle, protože jsou kvalitnější než od zemřelého člověka. „Častější je však scénář využití ledviny zemřelého dárce. Z celkového počtu 272 transplantací ledvin provedených v IKEM v roce 2020 byla ledvina žijícího dárce transplantována 25 pacientům. Je tedy skvělé, když se mezi blízkými pacienta, který potřebuje transplantaci, najde vhodný dárce, a rozhodne se pro tento dar života,“ vysvětluje.

Silvie Rajnochová Bloudíčková, vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM, doplňuje, že pro dárce jsou dlouhodobá zdravotní rizika po darování ledviny minimální, protože zbylá ledvina plnohodnotně převezme funkci té odebrané. „Dárci tak mohou žít kvalitní život bez zásadních omezení jako dřív. Je samozřejmě důležité dodržovat správnou životosprávu a pravidelně chodit každý rok na kontrolu do transplantačního centra na vyšetření ledvinové funkce, krevního tlaku a případných rizikových faktorů,“ říká lékařka.

8. března si připomínáme Světový den ledvin

Světový den ledvin každoročně připadá na 8. března. Cílem je poukázat na důležitost tohoto orgánu, co všechno obnáší onemocnění a transplantace ledvin a jak poznat, že ledviny nefungují, jak mají. Mezi rizikové faktory patří vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění srdce a cév, obezita, nezdravý životní styl a nadužívání některých léků (například Ibalginu). Na pozoru by se měli mít i lidé, kteří mají chronické onemocnění ledvin v rodině nebo trpí vrozenou vývojovou vadou močového ústrojí.

Jak uvádí projekt Zdravé ledviny, onemocnění ledvin bývá často skryté a v prvních stadiích bývá diagnostikováno většinou náhodně při odběru krve nebo u lékaře v rámci preventivní prohlídky. Onemocnění může probíhat akutně, kdy se příznaky objeví rychle, ale také chronicky. Průměrná doba čekání na transplantaci ledvin je 12 měsíců v případě zemřelého dárce. U živého je tato lhůta mnohem delší. Dárce nemusí mít obavy ze života s jednou ledvinou, protože jedna zdravá ledvina plnohodnotně převezme funkci té odebrané.

Mezi klinické příznaky patří:

U akutního onemocnění ledvin

  • otoky,
  • dušnost,
  • pokles močení,
  • krev v moči,
  • tvorba petechií na kůži,
  • krvácení z nosu, úst,
  • vykašlávání krve,
  • nevolnost,
  • zvracení.

U chronického onemocnění

  • únava,
  • nevýkonnost,
  • otoky,
  • dušnost,
  • opakované infekce,
  • bolesti zad,
  • krev v moči.

V roce 2020 bylo v ČR provedeno 443 transplantací ledviny, z toho 415 od zemřelého dárce a 28 od žijícího dárce. Nejvíce transplantací ledviny v Česku – 61 procent z celkového počtu – bylo vykonáno v pražském IKEMu.

Tagy: