Vysoušeče jedou nonstop: Povodněmi zasažené lidi děsí účty za energie. Kde mají hledat pomoc?

Lidé se obávají vysokých účtů za energie.

Vysoké účty za vysoušení

Lidé v oblastech zasažených povodněmi s hrůzou čekají na faktury za elektřinu. Vysoušeče, větráky a přímotopy, které v těchto oblastech jedou prakticky nonstop, totiž patří mezi spotřebiče s nejvyšší energetickou náročností. Pomoci lidem s vysokými účty za energie ale může jak jejich dodavatel, tak úřad práce.

Každý den kontroluje František Balla z Nové Vsi na displeji vysoušeče, kolik procent vlhkosti ještě ve svém domě má. „Teď mám 43 procent. Už se to lepší, na začátku to bylo takových 90 procent,“ řekl CNN Prima NEWS. Vysoušeče má zapnuté nonstop. „Protože tady jde cítit vlhkost. Musel jsem to nainstalovat a pojede to tady tak dlouho, až se to vysuší,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Stát poskytne mimořádnou pomoc lidem zasaženým povodněmi. Na bydlení a péči o děti

V domě Ballových jede aktuálně pět vysoušečů, dva větráky a dva přímotopy. Fakturu za elektřinu rodina vyhlíží s obavami. „Ta spotřeba bude určitě vyšší. Obávám se toho hodně, určitě to bude něco přes 100 tisíc,“ nechal se slyšet.

„Lidé mohou při používání vysoušečů ušetřit i tak, že si zajdou za distributorem, přepnou na jiný tarif a tím budou platit méně,“ poradil energetik Jiří Kovář.

Pomoc s proplácením faktur za energii už lidem ze zatopených obcí přislíbilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Změnu v úterý schválila Sněmovna. „Pokud potřebují rodiny platit na energii za vysoušení, vytápění – například budou muset vytápět elektřinou, byť jí běžně netopí – tak víme, že náklady půjdou opravdu do desítek tisíc korun. Díky této legislativě jsme ale připraveni to pokrýt,“ uvedl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O proplacení faktur za elektřinu do maximální výše 194 tisíc korun za rok si mohou lidé požádat na pobočce úřadu práce. Podle Jurečky může stát skrze pobočky úřadu práce lidem, kteří během povodní přišli o bydlení, hradit také nouzové ubytování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Emotivní záběry z Jesenicka. Úklid jde pomalu, vodní zkáza je po měsíci cítit na každém kroku

Tagy: