Vystoupit z EU? Ekonomická sebevražda a katastrofa. Nebylo by na důchody, míní Lipavský

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) ve speciální debatě CNN Prima NEWS

Speciál 360°: Hlas lidu 29.9.2021

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) varoval před případným odchodem České republiky z Evropské unie či NATO. „Díky EU jsme součást ekonomicky nejsilnějšího bloku na světě. Díky NATO jsme zase v nejmocnější organizaci na světě,“ řekl ve speciálu 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

O vystoupení Česka z Evropské unie nejhlasitěji z parlamentních stran usiluje hnutí SPD a komunisté. Referendum by za určitých podmínek podpořila také trojkoalice Trikolora–Svobodní– Soukromníci (TSS).

„Prosazujeme změnu Ústavy – škrtnutí článku 10a – a nadřazení českého práva nad unijní. Pokud to nebude možné, tak chceme referendum o vystoupení z EU,“ řekl předseda Svobodných a lídr koalice TSS v Jihočeském kraji Libor Vondráček. Dotčený článek uvádí, že část pravomocí státu může být přenesena na mezinárodní organizaci či instituci.

Podle dalších hostů debaty by však byl odchod z EU pro Česko ekonomicky velmi nevýhodný a dopadla by hůře než Velká Británie, která nyní čelí krizi např. v oblasti dodávek benzinu. Poslankyně Jana Černochová (ODS) i předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta tento názor zastávají i přesto, že mají k Evropské unii mnoho výhrad.

Dopadli bychom jako Velká Británie?

„Czexit by byla ekonomická sebevražda a katastrofa. 80 procent naší ekonomiky jde do zemí EU. Nebude na důchody, na nic. Díky EU jsme součástí ekonomicky nejsilnějšího bloku na světě. Díky NATO jsme zase v nejmocnější organizaci na světě. Ve Velké Británii teď nemají maso v krámech ani benzín,“ rozohnil se poslanec Pirátů Jan Lipavský.

Vondráček si však nemyslí, že by Česko dopadlo podobně jako Velká Británie. „My bychom přešli do sdružení volného obchodu, kam máme pozvánku. Zhroutil by se důchodový systém? To tady před rokem 2004 nebyly důchody?“ tázal se nechápavě Lipavského. Ten kontroval ekonomickým růstem, který je podle něj spjat právě s členstvím v EU, kde je Česko stále tzv. čistým příjemcem. Z unijních fondů tedy získává více peněz, než do nich vkládá.

Právě setrvání Česka v Evropské unii je velmi častým tématem před sněmovními volbami. Ty proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem hnutí ANO. Druhé místo patří koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a třetí Pirátům se Starosty. Obě koalice se pohybují kolem 20 procent.

Čtvrtou příčku si drží hnutí SPD. Tomu průzkumy přisuzují něco přes 10 procent. ČSSD, komunisté, hnutí Přísaha a trojkoalice TSS balancují na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Tagy: