Válka v Afghánistánu posílila Tálibán, tvrdí šéf Svobodných. Získal zbraně za miliardy

Předseda Svobodných Libor Vondráček ve speciální debatě CNN Prima NEWS

Speciál 360°: Hlas lidu 29.9.2021

Libor Vondráček z trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (TSS) by před 20 lety intervenci vojsk NATO v Afghánistánu nepodpořil. Podle něj válka posílila radikální hnutí Tálibán. „Větší smysl by mělo posílat naše vojáky na vnější hranice Evropské unie,“ řekl ve speciálu 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

Předseda Svobodných a lídr koalice TSS v Jihočeském kraji Libor Vondráček se ve vysílání CNN Prima NEWS rozpovídal o migraci i o válce v Afghánistánu. Ta skončila v polovině letošního srpna, když radikální hnutí Tálibán dobylo hlavní město Kábul.

Krátce předtím se ze země stáhla vojska Západu. Rychlost, jakou se Tálibánu povedlo dostat zemi pod kontrolu, však překvapila mnoho politiků i expertů po celém světě.

„Mise skončila velkým neúspěchem. Nechali jsme tam zbraně v hodnotě miliard dolarů a odchod nebyl zvládnutý. Nemuseli jsme odcházet, kdybychom se mise neúčastnili,“ řekl 27letý Vondráček, který by české vojáky raději v případě žádosti o pomoc vysílal k vnější hranici EU.

Bude Tálibán vydírat EU?

S Vondráčkem nesouhlasila poslankyně Jana Černochová (ODS). Podle ní bylo tehdy důležité vojensky reagovat na teroristické útoky z 11. září a eliminovat Usámu bin Ládina. Černochová se také obává, že by tálibánská vláda mohla Evropskou unii vydírat migrantskou vlnou, jako to dělalo například Bělorusko či Turecko.

„Podle informací našich expertů byla válkou Tálibánu nalita nová krev do žil. Nepodpořil bych případnou intervenci nyní ani před 20 lety,“ stál si za svým Vondráček. Také varoval před další migrantskou vlnou.

Většina Čechů migranty odmítá, ukázal zářijový průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, kterého se zúčastnilo 1 014 dospělých respondentů. O migranty či uprchlíky bez ohledu na podmínky často nestojí voliči SPD (70 %), komunistů (69 %) ani vládního hnutí ANO (63 %).

Úplně největší koncentrace odmítačů se však vyskytuje u podporovatelů Volného bloku (78 %) a Přísahy (71 %). Naopak nejnižší podíl těch, kteří by byli pro plošné odmítání migrace, lze najít u lidovců (18 %) a Pirátů (25 %) se Starosty (27 %).

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem hnutí ANO. Druhé místo patří koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a třetí Pirátům se Starosty. Obě koalice se pohybují kolem 20 procent.

Čtvrtou příčku si drží hnutí SPD. Tomu průzkumy přisuzují něco přes 10 procent. ČSSD, komunisté, hnutí Přísaha a trojkoalice TSS balancují na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Tagy:
migrace politika ODS Evropská unie volby Trikolóra Jana Černochová volby 2021 SPOLU Libor Vondráček Svobodní 360° Speciál 360°: Hlas lidu