VÝSTRAHA: V neděli se Českem proženou velmi silné bouřky. Hrozí škody na majetku a povodně

Bouřka (ilustrační foto)

Počasí (29.6.2024 8:20)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ty v neděli zasáhnou téměř celé území České republiky. Podle meteorologů se vyskytnou přívalové srážky, větší kroupy a také silné nárazy větru.

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ty budou postupovat od západu směrem na východ. Pro Čechy tak platí výstraha od nedělních 12 do 21 hodin, pro východ území pak od nedělních 16 až do pondělních dvou hodin ráno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie v oblíbené dovolenkové destinaci Čechů. 13letou dívku na pláži zabil blesk

Pro území na západ od Prahy vydali meteorologové zatím první stupeň varování, pro zbytek území pak druhý stupeň. Upozornili, že hrozí výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 mm, výjimečně až 70 mm, většími kroupami (i přes 3 cm) a nárazy větru kolem 90 km/h.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně. Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Hrozí také nebezpečí zásahu bleskem a úrazu kvůli padajícím a poletujícím předmětům a kroupám. Meteorologové radí také zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

V sobotu i v neděli je zároveň v platnosti výstraha před velmi vysokými teplotami. Ty mohou překročit i 34 stupňů Celsia. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ radí meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pohroma na Olomoucku. Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

Tagy: