VÝSTRAHA: Do Česka se žene silný vítr. Může poškodit budovy a komplikovat dopravu

Silný vítr polámal stromy

Počasí 16.10.2024 (7:11)

Českem se během středy a čtvrtka prožene silný vítr, který může poškodit stromy a způsobit i menší škody na budovách. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto pro severní výběžky Čech a Českomoravskou vrchovinu vydali výstrahu. Přes den můžeme očekávat teploty mezi 12 až 16 °C. Ráno se místy budou tvořit mlhy, které se ale během dne rozpustí.

Výstraha před silným větrem je v platnosti od středečních 12:00 hodin až do čtvrtečního večera. „Výstraha se týká oblastí Českomoravské vrchoviny a severních Čech. Vítr zde v nárazech dosáhne až 70 kilometrů za hodinu a na horách až 90 kilometrů za hodinu,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodáková. Vítr v těchto oblastech může způsobit poškození stromů, menší škody na budovách a komplikace v dopravě.

ČTĚTE TAKÉ: Sibiřská anticyklóna se řítí na Evropu. V minulosti zasypala Řím sněhem, nyní přináší mráz

Středeční obloha bude povětšinou jasná až polojasná, ale ráno se zejména v západních Čechách a na jihu Moravy vyskytnou mlhy, které se ale během dne postupně rozpustí. Teploty se budou pohybovat mezi 12 až 16 °C. Zejména zahrádkáři ale budou muset zrána počítat s přízemními mrazíky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Jasná až polojasná obloha se v Česku udrží i ve čtvrtek. Hlavně v Čechách se ale může místy zatáhnout a ojediněle se objeví i mrholení. Na jihozápadě našeho území se opět vytvoří mlhy. Na teploměrech naměříme poměrně vysoké hodnoty mezi 14 a 18 °C, ale zejména na severovýchodě Česka se v noci a ráno vyskytnou přízemní mrazíky.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy i skoro jasno. Ojediněle se očekává slabý déšť nebo mrholení. Přes den teploty dosáhnou 10 až 14 °C, ale při slunečném počasí může rtuť teploměru vystoupat až na 16 °C.

Obdobné počasí by mělo panovat i o víkendu. Obloha bude oblačná a polojasná s ojedinělými mlhami a teploměry ukáží hodnoty mezi 10 a 16 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Díky geniálnímu nápadu ochránil svůj dům před hurikánem. Naprostá legenda, chválí muže lidé

Tagy: