První soubor Shakespearových děl byl prodán za 230 milionů korun. Grál, říká majitel

Vzácná kopie Shakespearovy sbírky her se ve středu prodala za téměř 10 milionů dolarů (přibližně 230 milionů korun). Jedná se nejspíš o nejdražší literární dílo, jaké se kdy v aukci objevilo. Soubor 36 her, publikovaný krátce po smrti dramatika, je jednou z pouhých pěti úplných kopií, které jsou stále v soukromých rukou, uvedla aukční síň.

Zmíněné první folio (kniha největšího formátu, pozn. red.) je považováno za jednu z nejdůležitějších sbírek literatury v anglickém jazyce. Obsahuje 18 děl, která se dříve neobjevila v tisku a jinak by byla navždy ztracena. Je mezi nimi Macbeth či Večer tříkrálový.

Kniha, kterou v roce 1623 vydali herci John Heminge a Henry Condell, přátelé anglického dramatika, nese název Komedie, historie a tragédie. Ten je založený na třech žánrech, které tato dvojice použila ke kategorizaci Shakespearových her.

Verze prodaná ve středu byla od roku 2001 první úplnou kopií, která se objevila v aukci. Před 19 lety se kniha vydražila za 6,1 milionu dolarů (přibližně 140,3 milionu korun). Do prodeje ji nabídla soukromá škola Mills College z Oaklandu v Kalifornii, která měla předmět ve své sbírce od roku 1977.

Novým majitelem je obchodník a sběratel

Po šestiminutové dražební bitvě mezi třemi telefonními kupci byla položka tentokrát zakoupena prodejcem knih a starožitníkem Stephanem Loewentheilem za 9,98 milionu dolarů (necelých 230 milionů korun). V telefonickém rozhovoru po prodeji popsal Shakespearova původní folia jako „svatý grál knih“.

„(První folio) je nejskvělejší dílo v anglickém jazyce, jistě nejskvělejší dílo divadla, takže je to něco, co každý, kdo miluje intelektualismus, musí považovat za božský předmět,“ řekl Loewentheil, který vlastní obchody se specializací na vzácné knihy a fotografie v New Yorku a Marylandu.

V tiskovém prohlášení ředitelka odboru, který se ve společnosti Christie's zaměřuje na dražbu knih a rukopisů, Margaret Fordová uvedla, že je „vhodné“, aby Shakespearova práce nyní držela světový rekord v aukci „vzhledem k jejímu obrovskému významu a vlivu po celém světě“.

Mimořádně vzácný kus

Ačkoli bylo vyrobeno asi 750 kopií prvního folia, zřejmě pouze 235 z nich se dochovalo dodnes. Z nich je jen 56 považováno za úplné, přičemž téměř všechny nyní vlastní instituce ve Spojených státech a Velké Británii.

Nyní dražená kniha vyšla ve vazbě, jejíž původ sahá až do počátku 19. století. Byla prodána spolu s dopisem Shakespearova znalce Edmonda Malona z roku 1809, který potvrzoval její pravost.

Loewentheil si knihu mohl osobně prohlédnout, než aukční síně po celém světě kvůli pandemii koronaviru musely zavřít. Popsal, že výtisk působí neporušeně. „Přestože za ta léta prošla drobnými opravami, dostanete z knihy ten kýžený pocit. (...) Je to poněkud subjektivní, a proto jsem byl velmi rád, že jsem tu knihu sám viděl,“ vysvětlil.

Prodalo se více položek za sedmimístné částky

Konečná prodejní cena překročila odhady aukční síně, která předpovídala nejvyšší nabídky v rozmezí čtyř až šesti milionů dolarů. Řada dalších položek ve středeční aukci se prodala za sedmimístné částky, včetně koberce dynastie Ming za více než 1,7 milionu dolarů (přibližně 39,1 milionu korun).

„U významných předmětů, na kterých opravdu záleží, zůstal trh s uměním, literaturou a fotografiemi velmi silný,“ řekl Loewentheil, který svým vyjádřením narážel na stav současné ekonomiky.

Tagy: