Vyznamenání Foltána? Jde o provokaci či podporu extrémního názoru, kritizují politologové

Pavel Foltán

Rozhovor s politology Ladislavem Cabadou a Pavlem Šaradínem

Nejkontroverznějším jménem na seznamu vyznamenaných je právník Pavel Foltán, shodli se politologové Ladislav Cabada a Pavel Šaradín ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle nich jde o provokaci nebo podporu extrémního názoru. Reagovali tak na seznam lidí, kteří 1. ledna obdrží státní vyznamenání. Hrad jej zveřejnil ve čtvrtek večer.

„Za nejkontroverznější jméno považuji doktora Pavla Foltána. Je to figura, která nevystupuje nějak výrazně z toho, co bychom označili za běžný občanský život, ale která je velmi propojená se světem Parlamentních listů, fake news a se světem narušujícím stabilitu veřejnoprávních médií. Z toho pohledu mě zarazilo, že je na seznamu,“ uvedl Ladislav Cabada s tím, že by ho zajímal důvod.

Foltán má dostat medaili Za zásluhy I. stupně, tedy za zásluhy o stát. Politologové se shodli, že jde o provokaci. Foltán totiž například jako člen Rady ČTK žaluje Českou tiskovou kancelář kvůli neproplácení nákladů na cesty na zasedání. Jednání rady dokonce několikrát paralyzoval. Zvolen do ní byl v březnu 2018, nominovalo jej hnutí ANO.

„V seznamu vždy zaznamenáme i jména související se specifickými aktivitami, které bych obecně popsal jako vytváření informační mlhy nebo alternativních pravd, jak říká Donald Trump. I v tomhle seznamu vidíme lidi, u nichž jsou některé aktivity respektuhodné, ale obávám se, že nejsou příčinou nominace. Důvodem je právě určitá snaha o provokaci nebo o podporu nějakého minoritního nebo dokonce extrémního názoru,“ myslí si Cabada.

Rukopis Miloše Zemana

Podle Cabady je ve výběru vyznamenaných patrný rukopis prezidenta Miloše Zemana. „U ocenění, která se týkají služby v armádě, v policii nebo obecně českému a československému státu, není spor. Současně vidíme tendenci oceňovat osoby spojené s podnikatelstvím a ekonomickými aktivitami, kde u prezidenta Zemana dlouhodobě vidíme určitý trend,“ upozornil politolog.

Podle Šaradína už ale od roku 1992 až 1993 každý prezident otiskl do vyznamenání svůj rukopis. „Každý nominoval někoho, kdo mu byl nějakým způsobem blízký nebo mu nějak pomohl,“ podotkl.

Cabada zároveň zdůraznil, že prezident ale není jediný, kdo o medailích rozhoduje. „Jde o státní vyznamenání. V tomto případě se na nich podílel asi i předseda vlády, který návrhy kontrasignoval,“ uvedl politolog.

Zeman ve státní svátek 28. října už podruhé za sebou státní vyznamenání nepředal. Zatímco loni se slavnostní ceremoniál nekonal kvůli epidemii covidu, letos tomu zabránil prezidentův zdravotní stav. Od 10. října je Zeman hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici na jednotce intenzivní péče. Vyznamenání tak podle Hradu předá 1. ledna 2022.

Vedle umělců herečky Jiřiny Bohdalové nebo hudebníka Karla Vágnera jsou mezi oceněnými také váleční veteráni, historici nebo psychiatr Jan Cimický spolu s bývalým kosmonautem a dřívějším poslancem Evropského parlamentu Vladimírem Remkem.

Tagy: