Výzva 5 Statečných: Programování je jazyk budoucnosti, naučte se ho taky!

Jedno z nejúspěšnějších povolání současnosti? Programátor. Na trhu jich nikdy není dost a jsou potřeba takřka všude. Mrzí vás, že jste při hodinách informatiky ve škole nedávali pozor, případně patříte k těm, kteří studovali v dobách, kdy tento předmět chyběl? Buďte v klidu, pořád máte možnost! Řešením jsou rekvalifikační kurzy. Jejich nabídka je aktuálně velmi bohatá a pokud popadnete příležitost za pačesy, mohou vám pomoci nastartovat kariéru správným směrem. Šanci dává i program 5 Statečných společnosti ITnetwork.

„Programování je jazyk budoucnosti,“ říká Jiří Svoboda, první z účastníků projektu 5 Statečných. Dalším heslem, které razí, je, že k úspěchu v kariéře vede především celoživotní vzdělávání. Aby ne, Jiří toho sice během svého života vyzkoušel dost a dost, v první řadě je ale učitel informatiky. Kromě toho se před časem zamiloval do způsobu života dávných Vikingů a tvrdá dřina mu tak není cizí.

Všechno zmíněné se mu bude velmi hodit při rekvalifikačním kurzu společnosti ITnetwork, na jehož konci se stane zručným programátorem. Své nově nabyté dovednosti chce zúročit hned dvakrát. Hodlá je předávat dál svým studentům, kterým chce být současně příkladem. A také si chce najít své místo na trhu v oblasti programování a třeba dávat soukromé lekce.

Nesnadné začátky nejsou důvodem přestat

První z pěti statečných, Jiří Svoboda, měl na začátku svého profesního života ke světu počítačů poměrně daleko. „Co se týče informatiky, z mého mládí mám pouze několik traumatických vzpomínek, kdy jsme se ve škole snažili naučit Pascal,“ směje se učitel informatiky. Mnohem raději se učil šermovat a objevoval dávný svět Vikingů.

A jak šel čas, moderní technologie si ho našly samy. Objevil PC hry jako Wolfenstein, Doom či World of Warcraft. A s počítači si musel takzvaně „potykat“ především v zaměstnání. V jednom zpracovával a vyhodnocoval data. Následně řešil objednávky v systému a nakonec pracoval jako obchodní zástupce pro společnost specializující se na těžkou techniku. Tehdy pracoval s operačními systémy, e-shopem a tvořil webové stránky. Všechny tyto zkušenosti nakonec zúročil jako učitel informatiky na soukromém gymnáziu ve středních Čechách. „Snažím se svým studentům vždy vysvětlit, k čemu se jim bude daná látka v životě hodit. Když jim to totiž nezdůvodníte, může se stát, že tomu nebudou chtít věnovat svůj čas,“ vysvětluje svůj přístup.

„IT výuka potřebuje větší propojení s aktuálním pracovním trhem a hlavně s vývojem IT obecně. Již dávno to není jen o svaté triádě Excel, Word a Powerpoint. Programování je rozhodně krok správným směrem. A ještě lépe s pomocí programování něco svého vytvářet.“

Všechno, jen ne stagnace

Největší překážkou za cestou k úspěchu je podle Jiřího Svobody stagnace. Naopak cestou je snaha o porozumění a touha stát se tvůrcem nikoli pouhým uživatelem.

A když nedávno narazil na přihlášku do výzvy 5 Statečných od ITnetwork, měl jasno. Jednoduše odeslal přihlášku a za svoji odvahu byl odměněn, když do ní byl přijat. Co si od kurzu kromě maxima informací a přehledu v aktuálních trendech programování slibuje?„Chtěl by být po kurzu schopný vybrat nejdůležitější a nejužitečnější znalosti, a ty pak dále předávat svým studentům,“ vysvětluje učitel a dodává: „Ačkoliv již mám nějaké zkušenosti, vím, že je potřeba na sobě neustále pracovat a rozvíjet se. Chci být moderním Vikingem, takže se musím naučit používat současné technologie a rozumět jim,“ zakončuje optimisticky Jiří.

Teď už je jasné, že programátorem se může stát každý. Stačí jen chtít a vědět kde. Třeba právě u ITnetwork. Ta už 5 statečných do stejnojmenné výzvy sice našla, kurzů má ale a nabídce dost i pro ostatní zájemce.

Co mám udělat pro novou kariéru v IT?

Vyplňte dotazník níže. Svým dotazem se k ničemu nezavazujete. My vám pošleme veškeré potřebné informace a zda uděláte další krok k lepší práci a finanční svobodě, tak to pak už bude pouze na vás.

Tagy: