Prahu čeká bouřlivá neděle. Vzdor zákazům se chystají hned dvě demonstrace

V neděli se v Praze sejdou hned dvě demonstrace. Iniciativa My společně avizovala začátek ve 13 hodin na Václavském náměstí, zúčastní se jí například poslanec Lubomír Volný. Na 14. hodinu pak protest za ochranu Ústavy České republiky svolala iniciativa Chcípl PES. Účastníci se shromáždí na Staroměstském náměstí. CNN Prima NEWS bude průběh obou protestů sledovat.

Od pondělí platí další omezení pohybu a demonstrace tak budou pod drobnohledem policistů. Jak CNN Prima NEWS sdělil policejní mluvčí Jan Daněk, ani demonstrace není důvodem „vycestovat“ mimo okres. Podle právníků je ale takový přístup protiprávní, více se dočtete ZDE.

„Právo shromáždit se má jistá omezení, mezi která patří možnost zúčastnit se pouze osobám s místem trvalého bydliště v okrese, kde se shromáždění koná. Žádáme proto, aby tato nařízení byla dodržována,“ tvrdí ale policejní mluvčí Jan Daněk. Podle ministerstva vnitra i policie není demonstrace důvodem pro opuštění okresu.

Iniciativa My společně pořádá demonstraci na Václavském náměstí, vystoupit by měli nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. Organizátoři akce mimo jiné například tvrdí, že je protipandemická opatření omezují na svobodě. Volný i Bojko jsou navíc známí svým negativním postojem k rouškám. V lednu si provokativně sundali ochranu úst přímo ve Sněmovně.

Iniciativa Chcípl PES pro svou demonstraci zvolila Staroměstské náměstí. „Myslím, že se nám sejde 1500 lidí. Záleží na tom, kolik se jich dokáže ‚prosmýknout‘ do Prahy,“ říká zástupce iniciativy David Biksadský.

Demonstrace se zúčastní například Hynek Navrátil z Cirkusu Humberto, Pavla Drbalová z iniciativy Vraťme děti do školy nebo účastník rallye Dakar Ivo Kaštan. „Před demonstrací dostanete všichni respirátory s agitačními nálepkami, které si uchovejte u sebe tak, abyste neporušovali nařízení ministerstva zdravotnictví,“ žádají organizátoři. Ti mimo jiné například požadují demisi vlády.

Tagy:
Policie ČR demonstrace Václavské náměstí Staroměstské náměstí CNN Prima NEWS Lubomír Volný Česko Praha Staroměstské náměstí Chcípl pes Marian Bojko My společně Otevřeme Česko normálnímu životu Ministerstvo vnitra České republiky