Orloj s pracující inteligencí či kaplička ukrytá v sousoší. Olomouc kdysi uchvátila i Mozarta

Olomoucký orloj v obležení turistů

Prázdniny jsou definitivně za námi a zbyly z nich jen vzpomínky. Přinášíme vám nicméně tip na výlet, který můžete zrealizovat, kdykoli vás napadne. S kamerou pořadu Prima Česko jsme vyrazili do Olomouce. Prohlédli si tamní orloj, který je oslavou pracující inteligence, i Sloup Nejsvětější Trojice –⁠ největší barokní sousoší ve střední Evropě ukrývající kapličku. Naše kroky mířily také na Svatováclavské návrší a nakonec do zoo. Mimochodem, věděli jste, že Olomouc svého času bývala po Praze druhým nejdůležitějším sídlem u nás?

Prázdniny utekly jako voda. A pokud jste je stejně jako reportérka Simona Dočkalová strávili v Česku, dobře víte, že i tak dokážou být skvělé. S rodinou na závěr léta vyrazila do Olomouce a díky kameře vás, diváky pořadu Prima Česko, vzala s sebou.

Dva dospělí s dvouletou dcerkou si město vybrali proto, že nabízí možnosti nahlédnout do historie, prohlédnout si staletou architekturu a zabavit i ty nejmenší. K tomu všemu je Olomouc jako stvořená. Není to tak dlouho, co krajské město soupeřilo o nejvýznamnější postavení v zemi s Prahou. „Olomouc byla druhým nejdůležitějším královským sídlem hned po Praze. A také soupeřila s Brnem, protože od třicetileté války, kdy byla dobyta Švédy, ztratila své postavení a všechny důležité úřady se přesunuly do Brna. Olomouc zůstala církevním a univerzitním městem a druhou největší památkovou zónou v naší republice,“ vypráví Diana Urbanová, zdejší průvodkyně.

Památky, kam se podíváš

První kroky naší tříčlenné výpravy vedou k orloji. „Když se na orloj podíváte, místo klasických apoštolů a andělíčků tam najdete tzv. pracující inteligenci. Máme tam mechaniky, dojičky a tak dále. Je to pro některé možná maličko bizarní, ale z toho historického a edukativního hlediska to má velkou hodnotu,“ vykládá dále průvodkyně.

A jak už v dnešní době bývá zvykem, pochopitelně se jedná o ideální příležitost se tu vyfotit. A protože dnešní technologie nabízejí skvělé možnosti jak vzpomínky nejen uchovat, ale i sdílet, během chvíle obrázek v aplikaci CEWE letí do tiskárny, kde z ní vznikne pohled. A ten dostane babička.

Rodinný výlet dále pokračuje k další historicky i architektonicky významné památce. Ke Sloupu Nejsvětější Trojice, jehož vysvěcení se konalo 9. září 1754. Přihlíželi mu tehdy Marie Terezie s manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským. „Od roku 2000 je památkou UNESCO, a to hlavně z důvodu, že je to největší barokní sousoší ve střední Evropě. Uvnitř je vchod, který vede do kapličky, čímž je taky ten sloup raritní, protože je to jediný sloup v ČR, který má uvnitř kapli,“ vykládá Diana Urbanová.

Tady se žije od dob paleolitu

A kam dál? Přece na Svatováclavské návrší. To má delší a pestřejší minulost, než byste si možná tipnuli. „Je to místo, které bylo obydleno už v paleolitu. Tudy cestovali naši předci, lovci mamutů. Je to jedno z nejdéle osídlených míst ve střední Evropě,“ říká Miroslav Kindl, vedoucí odboru starého umění Arcidiecézního muzea Olomouc.

Významným bodem tu je pozůstatek hradu ze 13. století, kde byl zabit poslední Přemyslovec na českém trůnu, Václav III. „Z této románské fáze se nám dochovala věž. Do ní se můžete jít podívat, dokonce uvidíte tři patra. Uvidíte sklepení, v přízemí klenotnici a v prvním patře barokní věž,“ zve návštěvníky Miroslav Kindl.

Tady Mozart nabral druhý dech

V nové expozici, která návštěvníky interaktivně zavede do dávné minulosti, se příchozí dozvědí třeba i to, že v Olomouci se uzdravil malý Wolfgang Amadeus Mozart, který tu v roce 1767 několik týdnů stonal s neštovicemi. „Nakonec vše dobře dopadlo. To jeho polehávání tady mělo ještě další rozměr. On se zde s největší pravděpodobností zamiloval do dcery správce budov a složil první symfonii, tzv. Olomouckou symfonii, která je dodnes hrána,“ upozorňuje na další zajímavost pracovník Arcidiecézního muzea Olomouc, která opět přináší šanci na sdílení zážitků s blízkými. Tentokrát z aplikace CEWE neletí jedna fotka, ale rovnou celá koláž.

ČTĚTE TAKÉ: Slavný zpěvník královny Elišky Rejčky lze vidět na Špilberku. Výstava nabízí i další unikát

Jak už bylo řečeno, členem výpravy je také dvouletá Dianka a právě třetí cíl je pro malé návštěvníky velkým lákadlem. Zoologická zahrada je umístěna v podhůří Nízkého Jeseníku a poskytuje domov čtyřem stům druhů zvířat. „Z chovatelského hlediska jsme jedni z největších chovatelů žiraf Rothschildových v Evropě a jedni z největších chovatelů oryxů jihoafrických v Evropě. Dokonce vedeme i plemennou knihu kozorožců kavkazských,“ zmiňuje některé ze stálých obyvatel Iveta Grónská, mluvčí Zoo Olomouc.

A i tady je vše potřeba poctivě dokumentovat – točit i fotit. Ty nejpovedenější momentky rovnou putují rodině i kamarádům. Vždyť co by to bylo za prázdniny bez pohlednic z dovolených a výletů.

Je to navíc jen krátká doba, co se do olomoucké zoo vrátili po roční pauze gepardi. Dva gepardí bratři sem přicestovali ze Dvora Králové nad Labem. „Myslím si, že ten pohled na ně je opravdu krásný, protože se jedná o dva statné samce,“ říká mluvčí.

A kam zamířit na samý závěr výletu? Na výběr je toho pořád více než dost. Arcibiskupský palác, bazilika na Svatém kopečku nebo lanový park. A vzhledem k tomu, že – jak už to tak bývá – výletu nakonec šéfuje nejmladší účastnice, jde se do lanového parku. A zbytek? Třeba někdy příště. Protože do Olomouce se člověk vždycky rád vrací.

Tagy:
orloj inteligence výlet domov Olomouc Česko Praha střední Evropa Světové dědictví UNESCO kaplička Sloup Nejsvětější Trojice Diana Urban