Vzpoura vězňů v Bělušicích: Policie obvinila dva muže, hrozí jim až deset let navíc

Věznice Bělušicích na Mostecku  (Zdroj: Vězeňská služba)

Za vzpouru vězňů padla obvinění

Policie obvinila dva muže z Kladna ve věku 33 a 44 let kvůli nedávné vzpouře vězňů v Bělušicích na Mostecku. Protesty na přelomu října a listopadu vyvolaly nepodložené informace o nemoci COVID-19.

Policie v souvislosti s nepokoji ve věznici zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vzpoura vězňů. Mužům hrozí zvýšení trestů o tři až deset let, uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Protestů se účastnilo nejprve 200 vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté podle webu Novinky.cz do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

„Přiběhlo komando, z okna létaly různé věci, vězeňská služba vzala vodní dělo a stříkala do oken. Vystříkávala lidi zpátky do ložnic,“ popsal zásah pro CNN Prima NEWS jeden z vězňů.

„Případem se zabývali mostečtí policisté služby kriminální policie a vyšetřování. Ti v průběhu prověřování zajistili fotodokumentaci, vyhodnocovali kamerové záznamy a vyslechli desítky zúčastněných osob,“ řekla Světláková.

Oba obvinění podle policistů v areálu věznice svým jednáním porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Případ policisté podle Světlákové nadále vyšetřují.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.

Tagy: