Z daně, která nemá jméno, si maluje příjmy. Chaos, tepal Stanjuru exministr Pilný

Ivan Pilný, bývalý ministr financí za ANO

360° (929)

Nikdo neví, co od zastropování čekat. Ministr financí si do státního rozpočtu namaloval příjmy z daně, která nemá ani jméno. V pořadu 360° takto Zbyňka Stanjuru (ODS) kritizoval exministr financí Ivan Pilný. Vzkázal, že kolem pomoci lidem panuje chaos.

„Otázka zastropování cen je problematická, zatím nevíme, jako většina občanů, co od něj čekat. Ve hře jsou však další věci. Ministr financí (Zbyněk Stanjura, pozn. red.) si namaloval příjmy, které nemají žádný podklad. Jsou z daně, které nemá jméno. Právě z ní by ministerstvo financí mělo kompenzovat to, co dodavatelé ztratí. Této strategii moc nerozumím,“ konstatoval Pilný.

Nerozumí tomu, že bychom měli „dodavatelům něco kompenzovat“ a pak je dotovat. „Není jasné, co se tam bude odehrávat. Oni i občané prožívají především nejistotu. Jak mohou dodavatelé reagovat na daň, která ani nemá jméno a už je zahrnuta do rozpočtu?“ ptal se.

Doplnil, že ve schváleném zastropování cen energií i zavedením daně z mimořádných příjmů očekává nejasnosti. „Nepříjemně překvapeni jsme už delší dobu – nyní nevíme, co čekat. Nejde jen o energetickou situaci. Je to chaos,“ doplnil.

Úspora se zastropováním? Spekulace

Téma zastropování cen energií v pořadu řešil také Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie. „Vláda netvrdila, že šest korun za elektřinu bude stropem na vše. Strop byl stanoven na silovou elektřinu. Komunikace vlády však nebyla vždy jasná, a někteří lidé nyní žijí v tom, že šest korun je maximální strop na vše,“ vzkázal Gavor.

Pilný dodal, že by měl stát říci stanovisko. „Když se podívám, jak se zachází se zastropováním... Aktuálně budu platit o 60 procent za elektřinu více než před rokem a stále nedosáhnu na ohlášený strop 6 korun. Proto v tom nevidím úsporu. Říkat, že něco uspořím, je čistá spekulace. Náklady jsou zatím spekulativní – nejde o úsporu, ale o brzdu. Lidi to pak mate,“ uzavřel ekonom.

Tagy: