Kvůli zásahu v Teplicích se chystají protesty. Za „českého Floyda“ lidé zapalují svíčky

Lidé v Teplicích zapalují svíčky na místě, kde policisté zpacifikovali muže, který při převozu do nemocnice zemřel. Místní zákrok policie přirovnávají k brutálnímu zacházení americké policie s Georgem Floydem. Soudní pitva přitom určila, že policejní postupy při zadržení muže neměly s jeho smrtí nic společného – zřejmě se předávkoval. Na místo se sjíždějí i lidé z jiných měst a dokonce i ze zahraničí. V příštích dnech jsou plánovány dvě protestní akce.

Na sociálních sítích se o víkendu objevilo amatérské video z policejního zásahu. Ze záznamu, který pořídil obyvatel domu, před nímž k zadržení došlo, je zjevné, že se muž vzpírá a křičí, policisté se ho snaží uklidnit. Na jejich výzvy však nereaguje a je agresivní, policisté proto použijí donucovací prostředky a muže přidržují na zemi.

Podle webu Romea.cz jeden z trojice policistů několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. Případ se dál prověřuje. Mezitím vzniklo na prostranství, kde po policejním zásahu muž zemřel, pietní místo. Tam se také na sobotu chystá protest. Policie sešlost sleduje, řekla v 18:00 policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. V ulici U Hřiště, kde se incident stal, ale panuje klid.

Budou se konat demonstrace

Někteří příchozí z místa vysílají celý den živé přenosy na sociální sítě a vyzývají v nich ostatní, aby se k pietě přidali. „I když je to klidné, mně se to shromáždění nelíbí. Je to naplánované na sobotu, tohle je spontánní,“ řekl lidskoprávní poradce a zakladatel Česko-romského sdružení Konexe Jozef Miker. Doplnil, že nesouhlasí s tím, že lidé mluví do megafonu a vyjadřují různé názory, protože se některé nevztahují k incidentu.

Ke spontánnímu pietnímu místu v Teplicích dorazili i příchozí ze Slovenska nebo z Belgie. Jeden z přítomných, David Mezei, odhadl, že zapálit svíčku přišlo více než 500 lidí. „My Romové jsme v takových věcech hodně citliví. Zasahuje nás to a mrzí. Všichni jsme na videu viděli, že tomu člověku bylo ublíženo. Neviděli jsme důvod k tomu, aby ten člověk umřel,“ uvedl Mezei.

Doplnil, že z videa je dle jeho názoru patrné, že dotyčný chrčel, křičel a dusil se. „Viděli jsme i ten konec, kdy (policejní) příslušník viděl, že nejeví nějaké známky života, byl znehybnělý, začal ho kontrolovat a koleno z krku mu sundal,“ pokračoval Mezei. Podle něj byl příčinou úmrtí právě zásah policistů.

V sobotu se má v Teplicích od 14:00 konat pietní vzpomínka, demonstraci chce Miker svolat v příštím týdnu. „Chceme udělat příští týden demonstraci před policejní stanicí,“ řekl. Od policie podle něj šlo o nepřiměřený zákrok. „Ať dělal, co dělal, samozřejmě neuznávám drogy a podobně, ale pokud je to lidský život, mělo by se s ním zacházet šetrně,“ dodal.

Tuto středu pořádá organizace Autonomní akce ve středu v Praze na Prokopově náměstí od 18:00 „demonstraci proti policejní brutalitě“. Uvedla to na svém webu.

Hamáček stojí za policisty

Policie ve svém pondělním prohlášení uvedla, že muži zákona v sobotu odpoledne zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů. Zveřejnili také video, kde muži poškozují cizí auta. Když na místo přijela policejní hlídka, ležel jeden z nich na zemi a byl zraněný. Muž byl poté agresivní a jednoho ze zasahujících policistů pokousal.

Policisté použili donucovací prostředky a podle mluvčího přivolali muži sanitku. „V sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce,“ uvedl v pondělí Vítek.

Odpoledne přišla uctít památku i sestra zemřelého. Podle Mezeie uvedla, že na videu zveřejněném policií není její bratr.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí večer na Twitteru napsal, že zasahující policisté mají jeho plnou podporu. „Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Hlavně díky práci policistů a policistek jsme v první desítce nejbezpečnějších zemí světa,“ napsal Hamáček.

Někteří svědci policejního zásahu, jehož videozáznam se objevil na sociálních sítích, mužovu smrt přirovnávají ke smrti Afroameričana George Floyda.

Tagy: