Z nepotřebného odpadu žádaný stavební materiál: PackWall, recyklát z kartonů

Spolu se studenty ainovátory ve Flexibau nalezli způsob, jak cenné vlastnosti nápojových obalů využít ve stavebnictví.

Interview PLUS 22.9.2023

Odpady v Česku třídí více než 70 procent obyvatel. Je ale znovu využitelné skutečně vše, co do jednotlivých kontejnerů a popelnic vyhodíme? Mezi nejžádanější recykláty patří rozhodně nápojové kartony, o které obvykle stojí především papírny. Ty ovšem většinou nedokážou zpracovat všechen materiál v tetrapacích obsažený, především hliník a polyetylen. Výjimkou je společnost Flexibau, která díky unikátnímu know-how dokáže zpracovat kartonové obaly ze 100 procent.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Krabice od džusů, mléčných výrobků nebo vína –⁠ všechny se mohou stát hlavní surovinou pro výrobu stavebního i výrobního materiálu. Jedinečnou technologii používá právě společnost Flexibau. Její produkty jsou známé pod značkou PackWall. „Myšlenka na zpracování odpadu už je stará záležitost. Ale k dokonalosti to dotáhli tři čeští myslitelé, kteří v roce 2006 patentovali způsob zpracování použitých nápojových kartonů, a od té doby se vyrábí stavební desky z tetrapaku,“ říká v pořadu Interview PLUS Karel Klátil, obchodní ředitel společnosti Flexibau, které se nápad na využití původně už nepotřebného odpadu zalíbil. „Naše společnost do toho projektu přistoupila a v roce 2015 jsme odkoupili patentová práva. Postavili jsme výrobní linku a prodáváme i licence do dalších zemí světa, kde se zpracovávají stejným způsobem nápojové kartonové obaly.“

Fakta o Flexibau I

Společnost Flexibau vznikla koncem roku 2015 odkoupením patentu a v návaznosti na dřívější 2 letou spolupráci skupiny GES se společností Flexibuild (držiteli patentu na výrobu desek z nápojových kartonů).

Nejen podnikání, ale i ohled na životní prostředí

Využitím zdánlivě opotřebovaného materiálu se podařilo takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou. Nejen že se povedlo zaplnit díru na trhu, ale také se daří vytvářet nové produkty s ohledem na životní prostředí, což podle Karla Klátila zatím v Česku není tak silný trend, jak by bylo vhodné. Ovšem už se prý blýská na lepší časy. „Trochu zaostáváme za Evropou. Ale je potřeba říci, že investoři, developeři, generální dodavatelé mají stále víc a víc zájem o zpracování a používání udržitelných materiálů,“ říká s tím, že ekologický přístup k životu vyznává i čím dál více soukromých stavitelů.

Zejména mladší generace vyžaduje používání ekologických a udržitelných materiálů. Tedy pociťujeme zvýšení jak od koncových uživatelů, spotřebitelů, tak i od architektonických kanceláří,“ potvrzuje obchodní ředitel firmy Flexibau.

Prostor ke zlepšení vnímá především při samotném třídění tetrapakových obalů. V recyklačním koloběhu ho totiž skončí pouhá čtvrtina. „Pro Českou republiku je k dispozici 10 000 000 lidí. A zároveň i –⁠ pro zjednodušení –⁠ 10 000 000 kilogramů vytříděných tetrapakových obalů. Do finálního stavu vytříděného nápojového obalu se jich dostane zhruba 25 procent.“

O výsledné množství se přitom musí podělit vícero zájemců. „Dělíme se, protože součástí tetrapaků je i karton, a tudíž papírny mají zájem tuto surovinu zpracovávat i pro své účely, pro výrobu recyklovaného papíru. Přesto máme dostatek materiálu a dokážeme zpracovávat i ty zbylé součásti z kartonového obalu, které papírny nezpracují. Ony si vezmou buničinu a zbývá tam ještě polyetylen s hliníkem, který je těžce zpracovatelný. A my dokážeme zpracovat i tyto odpady,“ uvádí Karel Klátil. A dodává, že 100% recyklát je navíc i zdravotně nezávadný.

Velkou výhodou desek vyrobených z kartonových obalů je nejen jejich odolnost a kvalita, ale také dostupnost. A to i v době, kdy je stavební materiál obecně méně dostatkové zboží.

Fakta o Flexibau II

Desky z nápojových kartonů vyráběla společnost Flexibuild již od roku 2006 a používala je při vlastních výstavbách „dřevodomů“.

Vytříděný odpad je pořád ve stejném množství, dokonce se pravidelně trochu zvyšuje, protože se zlepšuje úroveň sběru i úroveň třídění kartonových obalů. Takže nás se krize s materiálem nedotkla,“ říká obchodní ředitel Flexibau.

Přiznává ale, že čemu se společnost, stejně jako jiné firmy, vyhnout nedokázala, je nárůst cen. „Dotkla se nás trošku krize z pohledu zvyšování cen energií. Takže co se týče ceny, tam jsme museli promítnout zdražení energie, kterou používáme na zpracování, slisování tetrapaku.“

Z bezcenného odpadu hlavní surovina pro výrobu

A jak vypadá cesta kartonových obalů, které se z odpadu v popelnici promění v tolik potřebný materiál? „Když to vezmu, že jsem koncový uživatel: Vypiji mléko a najdu černý kontejner s oranžovým krytem, který je speciálně určený pro kartonové obaly. Pokud takový nemám, používám směsný odpad, odkud jdou odpady do třídicích linek, kde manuálně vytřiďují kartonové obaly. A ještě tady je jedna cesta, a to jsou sběrné dvory, kde je možné tetrapaky jako takové vytřídit přímo na místě,“ začíná vyprávění o celém cyklu Karel Klátil. A pokračuje popisem hlavní části celého procesu:

Fakta o Flexibau III

Flexibau nyní vlastní patentová práva a provozuje v Milevsku první výrobní linku na zpracování jinak komplikovaně zpracovatelných odpadů – nápojových kartonů na mléko, džusy...

Zjednodušeně řečeno, vezmeme tetrapak, nasekáme ho na takové chipsy, ty vysušíme na požadovanou vlhkost tak, aby byla stálá, aby byly stejné podmínky na vstupu. A ty pak pustíme do výrobní linky a za použití vysokého tlaku a teploty slisujeme vrstvu tetrapakových chipsů a získáme kompozit, stavební desku, která se slepí tím polyetylenem, kterého je v tetrapaku 21 procent. Ten je sám o sobě slepí k sobě.“

Výsledný produkt prodávaný pod značkou PackWall je možnou alternativou ke stavebním deskám různých typů –⁠ OSB, MDF, HDF, ale i ke dřevu, dřevotřísce nebo sádrokartonu. „Co se týče vlastností a parametrů, jsou hodně podobné, jak co se týče pevnosti v tahu, pružnosti, nasákavosti... Takže tam, kde se používají OSB desky, dá se použít i deska PackWall. Jsou to třeba stěny domů z vnitřní i z vnější strany, do podlah v jedné, ve dvou vrstvách, pod finální podlahovou krytinu, do podkroví, dají se použít na dělicí příčky. Použití je skutečně široké,“ říká Karel Klátil. A jak upozorňuje na závěr, jedná se také o vhodný materiál k výrobě nábytku. „Protože se dají přebrousit, laminovat, dýhovat. Takže se dají využít buď jako základ, anebo při použití průsvitného papíru, pergamenu, lze využít i originální design našich desek, kde si dokážete přečíst třeba část čárového kódu nebo název výrobku, který byl původní pro původní zpracování.“

Tagy: