Z olympiády je čím dál větší byznys, kritizuje Valenta. Prozradil své favority na medaile

Aleš Valenta hostem Nového dne

Z olympijských her se stává čím dál větší byznys. Nejsem si jistý, jestli to je úplně dobře. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl bývalý akrobatický lyžař a olympijský vítěz Aleš Valenta. Ten také prozradil své olympijské favority na zlato.

První dny zimních olympijských her v Pekingu ukázaly, že česká výprava na nich má své právoplatné místo. A není to poprvé. Už před bezmála 20 lety se o to postaral i sám Valenta zlatým skokem v roce 2002 v Salt Lake City. Tehdy jako první člověk na světě skočil trojité salto s pěti vruty. „Hezky se mi na to vzpomíná. Stále to mám v paměti. V létě je medaile vždycky v Acrobat Parku ve vitríně, hosté se na ni mohou podívat. Když je zima, je v sejfu, aby jí nebyla zima,“ prozradil se smíchem olympionik.

Valentovu kombinaci skoku 17 let nikdo nezopakoval. „Byl to pěkný pocit, nicméně jsem si myslel, že když otevřu bránu tří salt a pěti vrutů, bude trvat rok, dva a začnou to kluci skákat běžně. Ukázalo se, že je to těžší, než se očekávalo. Poskládat to v té kombinaci je velmi náročné,“ vysvětlil sportovec.

„V akrobatických skocích v tuto chvíli žádné světové naděje nemáme. Řekl bych, že máme dětské naděje, děti, které se tomu věnují a podle mě mají potenciál. Uvidíme, jestli za 10 let je někde neuvidíme na světovém poháru,“ doufá olympionik.

Kdo na olympiádě uspěje?

Valenta také prozradil některé ze svých favoritů olympiády. „Velkými favority jsou Ester Ledecká, věřím hokejistům a hokejistkám, že se posunou k přednějším příčkám. Samozřejmě mohou překvapit i biatlonisté,“ míní akrobatický lyžař.

„S odstupem času olympiádu především sleduji jako velký sportovní svátek. Je to možnost, kdy my, diváci, můžeme v relativně krátké době vidět spousty špičkových sportovců a bavit se jejich výkony. Přijde mi, že olympiáda je čím dál větší byznys. Na jednu stranu to pro sport je dobře. Je tam více peněz a sportovci se mohou lépe připravovat. Na druhou stranu to možná někdy může i škodit,“ doplnil Valenta.

Tagy:
Peking Olympijské hry medaile Ester Ledecká podnikání CNN Prima NEWS Nový den sportovec Salt Lake City olympionik favorit podnik skok Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Aleš Valenta akrobatický lyžař