Boj proti Euro 7? Nešaškujme v europarlamentu. Naše výkřiky tam nikoho nezajímají, říká Šmarda

360° 28.7.2023

Na evropské úrovni jsme si zvykli na pozici stálého prudiče, kvůli které se vzdáváme šance něco měnit. Němci na rozdíl od nás diskutují a důslednou prací si nakonec upraví některé směrnice podle svého. To si o postavení Česka na evropské úrovni myslí předseda SOCDEM Michal Šmarda, který byl hostem letního speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Problémem mají být také prázdné výkřiky ohledně diskutovaných témat či neochota o dané záležitosti jednat s členskými partnery.

Česká veřejnost si v očích Šmardy stále nezvykla na to, že je plnohodnotným členem evropské politiky. „Pořád slyším diskuse o tom, že pro Green Deal buď jsme, nebo jsme zásadně proti, to stejné u eura, ale to přece není principem celé debaty. Není důležité zda, nýbrž jak,“ uvedl. „Češi se z pozice takového věčného prudiče vzdávají šance něco měnit,“ tvrdí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala kritizoval Polsko a Maďarsko za blokaci migrační dohody. Jdou proti zájmům ČR, myslí si

Předseda SOCDEM také vysvětlil stranickou vizi v nadcházejících volbách. „Do europarlamentu potřebujeme dostat lidi, kteří nebudou dělat tak velkou show, ale budou tam poctivě prosazovat české zájmy a současně budou politiku Unie měnit nejen ve prospěch Česka, nýbrž i dalších zemí,“ prohlásil. „Máme společné zájmy s Belgií, Dánskem, se Slovinskem či s pobaltskými zeměmi, těch zemí je v tomto ohledu víc. Musíme se konečně naučit vytvářet funkční koalice, a ne se utápět ve spolupráci s Orbánem, která nedává žádný smysl,“ specifikoval.

Podle Šmardy je hlasité odmítání některých evropských rozhodnutí zbytečné. „Vláda vede boj proti normě Euro 7, přičemž v tom určitě nebude úspěšná, protože ta norma se prosadí. Němci si zatím nastaví, jaká bude. Nevěnují se totiž směřování proti ní, ale spíše se snaží ji vytvářet,“ míní. Podle něj by měla česká reprezentace v Evropském parlamentu přestat „šaškovat“.

„Výkřiky, že jsme pro či proti, nikoho nezajímají. Musí se tam dostat lidé, kteří budou schopni věci měnit, ovlivňovat a vylepšovat,“ pronesl v letním speciálu pořadu 360°. Předsednictví České republiky v Radě EU dopadlo podle předsedy SOCDEM o něco lépe než předcházející. Přesto prý vláda neměla ambice prosadit v tomto období něco zásadního.

Funkční využití Zelené dohody pro Evropu

V případě Green Dealu považuje Šmarda za zásadní možnost měnit dohodu ku prospěchu. „Pokud ji aplikujeme tak, aby pomohla zemědělství či průmyslu, pak se můžeme bavit o pozitivních dopadech na lepší budoucnost Evropy. Ale musíme se přestat hádat o tom, zda bude, či nebude, a začít ji vylepšovat,“ myslí si.

Podle předsedy SOCDEM se výsledky eurovoleb nedostatečně odrážejí na celkové unijní politice. „Dnes vznikne europarlament a spolu s ním i komise, do níž jednotlivé státy začnou posílat na jakýsi důchod politiky, kterých už mají doma plné zuby. Z toho důvodu to nikdy nemůže fungovat, jelikož předseda takového orgánu má pod sebou tým, s kterým se mu těžko spolupracuje. Složení proto musí více souznít s výsledky voleb,“ je přesvědčen.

V nakládání s eurodotacemi má jasno. „Mají pomáhat malým začínajícím firmám, třeba ve strukturálně postižených regionech. Když dotace dostávají miliardáři na svoje projekty v blízkosti hlavního města, kde je plná zaměstnanost, jsou využity zbytečně. Mají pomáhat především tam, kde práce schází,“ shrnul.

Tagy: