Fiala kritizoval Polsko a Maďarsko za blokaci migrační dohody. Jdou proti zájmům ČR, myslí si

Předseda vlády Petr Fiala (vpravo) a slovenský premiér udovít Ódor na tiskové konferenci

Brífink premiéra Fialy

Polsko a Maďarsko neodmítly na Evropské radě migrační pakt, ale jakékoli závěry týkající se řešení migrační politiky, což nepokládám za rozumné. Na úterní tiskové konferenci po jednání se slovenským protějškem Ľudovítem Ódorem v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Rovněž ocenil zlepšení spolupráce se Slovenskem ohledně nelegální migrace.

„Migrační pakt nabízí změnu migrační a azylové politiky. Konečně se bude řešit návratová politika efektivněji a nebude možný volný pohyb. Řeší se na hranicích azylové řízení, konečně mluvíme o silnějším posílení vnější hranice a konkrétní kroky se začaly dělat se třetími zeměmi, abychom migraci řešili,“ řekl Fiala během brífinku.

Polsko a Maďarsko podle něj neodmítly na Evropské radě migrační pakt, ale jakékoli závěry týkající se řešení migrační politiky. „To nepokládám za rozumné,“ dodal premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mouka z Lidlu, startrekistka a pos*al jsem to aneb Hlášky politiků v první polovině roku 2023

Podle Fialy i Ódora je potřeba hledat řešení problému na evropské úrovni. „To se minulý týden na jednání Evropské rady dostatečně nepodařilo právě kvůli blokování ze strany Polska a Maďarska. Myslím, že to není v zájmu ČR, není to odpovědné a ohrožuje to finanční podporu, kterou Česká republika prosadila a vyjednala pro země, jež poskytují ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny,“ sdělil Fiala.

Formát Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) ale podle Fialy nikdo nezatracuje a spolupráce v řadě oblastí existuje. „Nelze se ale fixovat pouze na tento formát,“ řekl předseda české vlády.

Fiala rovněž ocenil zlepšení spolupráce se Slovenskem. „Shodujeme se v pohledu na řešení nelegální migrace v základních směrech. Je to jeden z klíčů k tomu, abychom předcházeli takovým radikálním řešením, jaká jsme museli udělat v loňském roce,“ poznamenal s ohledem na tehdejší hraniční kontroly.

„Chceme řešit externí dimenzi migrace, což znamená posilnit schengenské hranice a hovořit o tom, jak realokovat migranty nebo jak hledat oboustranně výhodné spolupráce se třetími zeměmi,“ doplnil Ódor.

Tagy: