Rusové přejmenovali Volgograd na Stalingrad. Zatím na den, Putin ale připustil i trvalou změnu

Ruský Volgograd se ve čtvrtek na jeden den vrací ke svému předchozímu jménu – Stalingrad. Město na řece Volze si tím připomíná 80 let od vítězství Sovětů v klíčové bitvě druhé světové války. Akce se zúčastní i prezident Vladimir Putin a připouští i trvalé přejmenování. Podle průzkumu si to ale nepřejí až dvě třetiny místních obyvatel.

Volgograd – ve čtvrtek opět Stalingrad – je dějištěm velké slávy. Výročí 80 let od vítězné bitvy Sovětů nad Němci je událost, kterou si ruská propaganda nemůže nechat ujít, obzvlášť v současné době, kdy Moskva válčí na Ukrajině. Dorazit má i prezident Vladimir Putin.

Oslavovány jsou mimo jiné zásluhy Josifa Stalina, jemuž byl odhalen zcela nový pomník, a to i přesto, že jinak jeho soch v Rusku postupně ubývá. Diktátor sice dovedl Sovětský svaz k vítězství ve druhé světové válce, ale jeho vláda vedla ke smrti milionů lidí, ať už v rámci hladomoru na Ukrajině, či čistek v armádě. Ruskojazyčný portál působící v Lotyšsku Meduza informoval, že pouhých 120 metrů od místa Stalinovy čerstvé busty leží jiný monument, který je naopak věnován obětem politických represí v Rusku.

V souvislosti s ceremonií se měnily i cedule s názvem města, na nichž Volgograd nahradil starý známý Stalingrad.

Došlo k tomu sice na jen 24 hodin, ovšem Putin se už před několika lety nechal slyšet, že pokud by místní obyvatelé chtěli, tak se Volgograd stane Stalingradem natrvalo. „Uděláme to, jak si místní obyvatelé řeknou,“ uvedl v roce 2014.

Podle čerstvého průzkumu Celoruského centra pro výzkum veřejného mínění (VCIOM) je však většina místních proti. Přejmenování si nepřeje 67 procent lidí. 21 procent uvedlo jako důvod „finanční náklady na změnu“, podle 12 procent respondentů to „nedává smysl“ a 11 procent si myslí, že „nemá cenu žít v minulosti“. Negativní názor na Stalina však podle průzkumu projevilo jen sedm procent dotázaných.

Oproti tomu pro změnu názvu se vyslovilo 26 procent respondentů. Za nejčastější důvod uváděli fakt, že jde o „historický název“, přičemž pro tuto myšlenku bylo 14 procent lidí. Dalších 12 procent řeklo, že by přejmenováním zpět na Stalingrad město uctilo „památku činů všech lidí během Velké vlastenecké války“ (jak Rusové nazývají 2. světovou válku, pozn. red.).

Mohlo by vás zajímat: Rusko na výročí války spustí gigantickou ofenzivu, bojí se Kyjev. Roli hraje symbolika

Největší vzorek dotazovaných na obou stranách názorového spektra zvolil jako důvod možnost „těžko říci“, popřípadě svůj postoj vůbec nevysvětlili. U odpůrců změny názvu šlo o 37 procent dotázaných, u příznivců dokonce 75 procent. VCIOM uvádí, že se průzkumu zúčastnilo na 600 lidí.

Just: Rusko hledá souvislosti se světovou válkou

Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just ve vysílání řekl, že se Rusové a jejich propaganda často snaží vykreslit současnou válku na Ukrajině ve stejném duchu jako druhou světovou válku.

„Ruská propaganda to podává tak, že, cituji, ‚ruská armáda osvobozuje Ukrajinu od neonacistů a fašistů‘ a naopak v poslední době, kdy Západ aktivně podporuje Ukrajinu, vznikl nový narativ, že ‚zase na Rusko útočí celý Západ jako během 2. světové války a Rusko se jako během ní brání útoku ze Západu s tím, že vítězství samozřejmě bude za Sovětským svazem – Ruskou federací‘,“ popisoval Just.

O samotné válce, kterou Rusko zahájilo svojí invazí koncem února loňského roku, se podle něj v zemi příliš nemluví. „Válka je jen televizní záležitost, kdy se hovoří o propagandistických úspěších. Od 1. prosince loňského roku mají ruská média zakázáno spekulovat na téma nějakých konkrétních ofenziv,“ vysvětlil Just.

A co si myslí o možnosti velké ofenzivy, která by mohla odstartovat už 24. února – přesně rok po zahájení války? „Vzhledem k tomu, že se Rusko nesmířilo s tím, že by mělo prohrát, tak já bych ji nevyloučil,“ dodal.

Tagy: