Celý život jsem pracovala a nemám ani na zuby, stěžuje si seniorka. Ústavní soud ji zklamal

Manželé Tancošovi

Příběh seniora

Na rozhodnutí Ústavního soudu čekali někteří senioři z Ostravy velmi netrpělivě. Mnozí vycházejí s penzí jen tak tak, jiní jsou odkázáni na pomoc svých dětí. Marně tak doufali, že verdikt bude na jejich straně.

Finský domek v Ostravě obývají manželé Tancošovi, jsou ve věku 84 a 80 let. Na plotně klokotá polévka, jako mnohé jiné dny se ovšem senioři musí spokojit se skromnějším obědem.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci vyšší penze nedostanou. ANO neuspělo, Ústavní soud protestům nevyhověl

Do pece opatrně přikládají polena, musí s nimi šetřit. Výdaje za otop představují tu největší položku, za kterou musí z důchodu zaplatit. „Za topení, za dřevo, jsme letos dali pomalu čtyřicet tisíc a dřevo už není, zase musíme koupit,“ posteskla si seniorka. „Pokud zkrátili důchod a vše je drahé, je potom problém,“ dodal její manžel, který pracoval 30 let na šachtě a nyní pobírá důchod 18 tisíc.

Podobně je na tom i Ostravan Stanislav Skrzypczak, důchod má o asi o tři tisíce vyšší. „Mám odpracovaných 56 roků a teď mi krátí. Nevěřím jim, že to dopadne, jak má, protože si tam Pavel se Senátem dosadili ústavní soudce. Ti jsou pro ně, nejsou pro nás,“ prohlásil. „Celý život jsem dělala a nemám ani na zuby. Ještě nám zdraží doktory a už normálně chcípneme a nebudeme mít nic,“ dodala seniorka Lydia Skrzypczaková.

Odpoledne usedli senioři k televizi a dozvěděli se, co tušili. Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu obstála, finančně si tedy nepolepší. Soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů.

Tagy: