Policisté na Vysočině vyšetřovali za den 80 porušení nařízení. Řešili je domluvou

Policisté na Vysočině denně kontrolují dodržování mimořádných opatření

Od středy na celém území republiky platí nová přísnější koronavirová opatření. To, zda se pravidla dodržují, kontrolovali i policisté na Vysočině. Během jednoho dne zjistili 80 porušení. Všechna vyřešili na místě domluvou.

Kvůli zpřísnění opatření budou kontroly ze strany policie mnohem intenzivnější. Probíhají v restauracích, hospodách a barech. Policisté hlídají i nošení roušek nebo konzumaci alkoholu na veřejných místech.

„Jen za včerejší operační den, tedy za uplynulých čtyřiadvacet hodin, jsme provedli na území Kraje Vysočina celkem 777 kontrol a zjistili při nich 80 porušení mimořádných nebo krizových opatření. Ve všech případech přestupci okamžitě zareagovali na upozornění ze strany policistů, a proto mohly být všechny přestupky vyřešeny na místě domluvou,“ uvedla krajská policie.

„V rámci dosavadních kontrol jsme se vždy snažili působit na veřejnost především preventivně. Naši policisté lidem jejich povinnosti opakovaně vysvětlovali. Situace v šíření nákazy v České republice je ale nyní velmi vážná, proto i my musíme postupovat mnohem důrazněji a přísněji,“ řekl Miloš Trojánek, ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. „Naším prvořadým úkolem je zajistit v našem kraji především bezpečnost občanů a veřejný pořádek a všechny slušné občany, kteří nařízení respektují, ochránit od těch, kteří by nařízení brali na lehkou váhu,“ dodal.

„Jsem ale přesvědčený o tom, že obyvatelé Vysočiny jsou zodpovědní a disciplinovaní a uvědomují si se vší vážností, že dodržováním všech opatření nechrání jen sami sebe, ale především své blízké, své okolí a v konečném důsledku celou společnost,“ uvedl Trojánek.

Policisté dostali i občanské upozornění na porušení opatření. „Včera jsme přijali na linku 158 jedno oznámení na možné rušení nočního klidu. Oznamovatel upozorňoval na hluk, který vycházel z jednoho z bytů na Třebíčsku. Policisté vyjeli na místo a majitele bytu upozornili na povinnost dodržovat noční klid,“ uvedli krajští policisté.

Vyšší trestní sazba

„V případě, že policisté během dohledu zjistí porušování krizových nařízení vlády nebo mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, využijí všech svých zákonných oprávnění. Mohou přikázat konkrétním osobám dodržování tohoto zákazu, mohou je vykázat z místa a v nejkrajnějším případě mohou osobu zajistit a umístit do policejní cely. Neuposlechnutí výzvy je pak kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku a lze za něj uložit sankci až do výše 10 000 korun,“ upozornila krajská policie.

Kvůli vyhlášení nouzového stavu platí také vyšší trestní sazby. Ty se týkají například podvodů, krádeží, šíření poplašné zprávy nebo nakažlivé nemoci. „Pokud se pachatel dopustí přečinu krádeže, hrozí mu nyní trest odnětí svobody v sazbě až osm let. Jen v uplynulém týdnu jsme takových případů řešili v našem kraji cekem deset. V devíti případech se jednalo o trestný čin krádeže a v jednom případě o trestný čin podvodu,“ dodali policisté z Vysočiny.

Tagy: