Za pokles cen nemovitostí mohou vysoké úrokové sazby i drahé energie, tvrdí ekonom

Ilustrační foto

Co na to vaše peněženka 2.11.2022

Posledních několik let bylo ve znamení neustálého zvyšování cen nemovitostí. Nyní ale po dlouhé době ceny bytů a domů růst přestávají, někde dokonce klesají. Podle ekonoma Petra Bartoně je viníkem jak zdražení energií, tak i růst cen hypoték.

„Došlo ke zpomalení růstu cen, někde dokonce i k jeho úplnému zastavení,“ komentoval Bartoň aktuální trend na trhu v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. „Zároveň došlo ke zvýšení rozdílu mezi novými a starými byty. Drtivá většina těch, kterým cena klesla, jsou ty starší. U těch nových tomu tak není.“

Podle zkušeného ekonoma stojí za poklesem částek, které jsou lidé ochotni za nemovitosti nabídnout, nejen vysoké hypoteční sazby, ale i růst cen energií. „Například v chudších oblastech je cena energií stejná jako v Praze, jejich podíl na ceně bytu je ale daleko větší,“ popsal Bartoň jev, kdy klesají především ceny bytů mimo hlavní město.

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl i realitní makléř Jiří Hanousek, podle kterého s pokračující krizí klesá počet zájemců o nákup nemovitosti. „Prohlídek bytů je výrazně méně. Lidé pak spíše nakupují za hotovost, a to z důvodu drahých hypoték,“ sdělil svou zkušenost.

I v této době se najdou zájemci o financování nákupu nemovitosti prostřednictvím úvěru, často ale prý odcházejí s nepořízenou. „Pokud dnes usilujete o hypotéku, stává se, že i když jste dvě osoby s dobrým příjmem, tak prostě neprojdete.“

Lidé pak logicky míří spíše do nájemního bydlení. „To je podstatně jednodušší. Jdete na prohlídku, a když jste schváleni, můžete hned následující den bydlet,“ uzavřel Hanousek.

Tagy: