Nedosáhnete na hypotéku u banky? I tak můžete mít nový byt. Experti popisují, jak na to

Hledáte pronájem? Pak se připravte, že to nebude nic jednoduchého.

Dostat se k hypotéce na nové bydlení je stále složitější. Přesto i pro ty, které banka odmítne, cesta existuje – družstevní bydlení. Družstva od svých členů nevyžadují finanční striptýz, stačí jim, že mají k dispozici dvacet až pětadvacet procent ceny bytu v hotovosti.

Horší dostupnost hypoték způsobila, že o nové družstevní byty je obrovský zájem. Své o tom vědí v Liberci, kde před rokem dostavěli komplex 180 bytů. Ty byly rozebrané během několika měsíců. Teď se chystá nový projekt s dalšími zhruba 120 byty a opět už je část rezervovaná dřív, než dělníci stihli kopnout do země.

„Hlavní výhodou je, že lidé nemusejí jednat s bankami, žmoulat někde čepici a doprošovat se. Tady si bere hypotéku družstvo a klient musí složit v hotovosti pouze část ceny a zbytek splácí v nájmu po dohodnutou dobu, obvykle dvacet let. Majetkové poměry zájemce o byt už neprověřujeme. To, že má v hotovosti milion, milion a půl, je pro nás dostatečným důkazem jeho bonity,“ popsal Petr Černý, předseda libereckého Stavebního bytového družstva Sever, které se do projektů nového družstevního bydlení pustilo.

Jedním z novopečených družstevníků je Jiří Havlišta s rodinou. V Liberci si pořídili 4+1 s prostornou terasou a garážovým stáním za šest milionů korun. „Hypotéku v bance bych nedostal, žena zrovna rozjížděla podnikání, takže neměla dostatečný příjem, a já navíc už jednu hypotéku z minulosti splácím. Tady stačilo složit dvacet procent při podpisu smlouvy,“ komentoval svou situaci. Částka, kterou v nájmu splácí podle něj zhruba odpovídá tomu, kolik by platil bance za hypotéku.

Čtěte dobře podmínky družstva

Podle hypotečního poradce Petra Suka sice mezi Čechy stále přetrvává zájem hlavně o byty v osobním vlastnictví, jenže na ty teď často nedosáhnou a proto sahají po družstevní alternativě a banky obcházejí. „Důvodem je výrazný růst cen nemovitostí, lidé si potřebují půjčovat vyšší částky, než je jim banka vzhledem k jejich příjmům ochotná nabídnout,“ vysvětluje Suk.

Upozorňuje ale i na některé možné nevýhody družstevního bydlení. Podle něj je důležité si dobře přečíst stanovy družstva a soustředit se na to, za jakých podmínek je možné dosáhnout převodu bytu do osobního vlastnictví.

„Pokud si byt pořizujete s tím, že v něm budete žít do konce života, není co řešit. Ale pokud to berete jako zastávku na cestě třeba k vlastnímu domu a budete chtít za nějaký čas družstevní byt zpeněžit, můžete narazit na problém,“ varuje Suk s tím, že družstevní podíly se sice běžně prodávají, ale banka zájemci o koupi nemusí poskytnout na takový byt hypotéku, pokud tam není snadná možnost převodu do osobního vlastnictví. „Shánět kupce, který na byt v ceně několika milionů úvěr nepotřebuje, je pak dost složité,“ zdůrazňuje poradce.

Zájemci o družstevní byt se musejí připravit i na to, že částky, které budou splácet, se mohou v čase měnit. „Družstva si obvykle berou hypotéky s fixovaným úrokem a v okamžiku, kdy končí fixace, mohou výši splátky změnit tak, aby odpovídala aktuální úrokové sazbě,“ doplňuje hypoteční poradce.

Tagy: