Chtěl vraždit loni na Štědrý den. Nyní dostal trest 13,5 roku vězení

Trest za pokus o vraždu otčíma

Tomáš H. chtěl loni na Štědrý den zabít svého nevlastního otce. Svůj čin nedokonal, jateční pistolí ho však postřelil. Ústecký krajský soud ho v pátek odsoudil za pokus vraždy ke 13,5 letům ve vězení. Podle obžaloby útok dopředu plánoval.

Obžalovaného přivedla k soudu eskorta s pouty na rukou. Přestože se rozhodovalo o jeho dalším osudu, vypadal poměrně klidně. Za pokus o vraždu mu přitom hrozil až dvacetiletý trest. I v pátek před soudem zopakoval, že nevlastního otce nechtěl zabít, ale jen vystrašit. „Soud dospěl k závěru, že tato obhajoba byla účelová a nebyla podporována žádným dalším provedeným důkazem,“ řekl soudce Jiří Blažek. I proto soud vynesl trest v délce 13,5 roku.

Všechno se odehrálo loni na Štědrý den. Ten se v domě v ústecké části Mojžíř proměnil v drama a boj o život. Mladý muž, který v pátek stanul u soudu, měl podle obžaloby vše plánovat. Podle obžaloby „střelil poškozeného jatečním přístrojem z bezprostřední blízkosti do levého spánku a poté ho na místo přineseným nožem s čepelí dlouhou kolem devíti centimetrů opakovaně řezal přes obě zápěstí, přičemž při útoku poškozenému řekl: ‚To máš za to, ty hajzle, to je všechno kvůli mámě, jestli nevíš, máma umírá.‘ A dále proti poškozenému použil elektrický paralyzér“.

„Poškozený neutrpěl poranění, v důsledku kterého by vykrvácel,“ uvedla soudní lékařka Andrea Vlčková. „V zásadě se s rozsudkem ztotožňuji. Byl uložen o půl roku nižší trest, než jsem navrhoval. Nechal jsem si lhůtu na zvážení případného odvolání,“ dodal státní zástupce Vladimír Jan.

Tomáš H. se odvolal přímo na místě. Případem se tak bude muset zabývat Vrchní soud v Praze.

Tagy: