Za přípravu na přijímačky platí rodiče tisíce korun. Znalosti ze základních škol nestačí

 Více než polovina žáků základní školy není dostatečně připravena na přijímačky.

Drahá příprava na přijímačky

Za přípravu na přijímačky na střední školy zaplatí rodiče v Praze v průměru až patnáct tisíc korun, v jiných krajích o něco méně. Podle ředitele Cermatu je to nesmysl a žáky by měly připravit hlavně základní školy. Výroční zpráva České školní inspekce ale mluví jasně – více než polovina žáků má přípravu ze základky velmi slabou.

Některé školy nabízí zdarma přípravné kurzy, volitelné předměty nebo zkoušky nanečisto. „My dětem v devátém ročníku posilujeme hodinu českého jazyka a matematiky. Poslední týden před přijímacími zkouškami máme takový svatý týden, kdy ti žáci docházejí do školy, ale mají upravený rozvrh,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka ZŠ Ohradní na Praze 4 Eva Smažíková.

ČTĚTE TAKÉ: Cermat řeší problém s duplicitními přihláškami. Rodiče budou muset určit ty platné

„My tady máme přijímačky nanečisto, které dělají naši studenti pro své kolegy budoucí a samozřejmě to je hojně využívané,“ sdělil i ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík.

Podle výzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy zaplatí rodiče v Praze za přípravu v průměru 14 400 korun. Ve Středočeském kraji pak necelých 9 tisíc.

„Mnoho středních škol nabízí své doučování na přijímací zkoušky, které je finančně méně náročné než od soukromých zřizovatelů,“ upozornila mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Mimo školy pomáhají deváťákům i některé pražské radnice, a to buď přípravnými zkouškami nebo finančně. „Nabízíme 2 tisíce korun, které dostanou na přípravný kurz nebo na testy nanečisto. Dnes ráno jsme projekt spustili a máme už 150 žadatelů, podmínkou je, že musí mít trvalé bydliště na Praze 6,“ poznamenal starosta zmíněné městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

A pozadu nezůstávají ani na Praze 7. „Už několikátý rok děláme zkoušky, kdy děti mohou přijít na radnici a vyzkoušet si ‚zkoušky na zkoušku‘. Jsou tam úplně stejné podmínky jako při těch přijímacích zkouškách,“ uvedla radní pro oblast školství a vzdělávání Hana Šišková (Praha7Sobě).

Výroční zpráva České školní inspekce za loňský rok uvádí, že znalosti žáků jsou slabé. Přes 60 procent středních škol hodnotí jejich připravenost na studium jako nízkou.

„Problém je v tom, že jak jsou přijímací zkoušky od Cermatu nyní pojaty, tak netestují žáky z toho, co se naučili na základní škole,“ upozornila stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO) a dodala, že žáci pak musí tyto věci dohánět mimo školu, což je problém.

„Taky záleží na motivovanosti těch žáků se na ty zkoušky opravdu připravit a ty možnosti jsou,“ oponovala poslankyně a členka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Cvičné testy zdarma mohou deváťáci najít na stránkách Cermatu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Termín pro zaslání přihlášek na školy delší nebude. Ministerstvo upřednostnilo zájmy ředitelů

Tagy: