Na problémovém systému přijímaček pracoval i syn ředitele Cermatu. Peníze nedostane, říká otec

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Miroslav Krejčí

Zakázky pro syna ředitele CERMATu

Do zakázek Cermatu se měl zapojit i nezletilý syn ředitele instituce. S informací přišel Deník N. Konkrétně se měl syn Miroslava Krejčího podílet na aplikaci TAU, která slouží k procvičování testů, a pracovat měl podle deníku i na kritizovaném systému přijímaček. Ten měl při spuštění rozsáhlé výpadky v nahrávání příloh. Ředitel na zapojení svého syna nevidí nic zvláštního a zdůvodňuje ho úsporami. Cermat spadá pod stát a řídí ho ministerstvo školství.

„Přijde vám něco divného na tom, že člověk za svoji práci dostane odměnu 200 korun na hodinu? Ten systém funguje a nemá to žádnou vazbu na to, že můj syn pracoval na vizuálním zobrazení hotového systému,“ uvedl Krejčí pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Elektronický systém přihlášek čelil útoku hackerů. Ochrana funguje, ujišťuje šéf Cermatu

Deník N informoval, že měl ředitelův syn za loňský rok obdržet přes 80 tisíc korun, a to za spolupráci na cvičné aplikaci TAU. „Upravil vzhled DiPSy tak, aby fungoval na mobilních telefonech, dodělával responzivitu k hotové aplikaci,“ popsal Krejčí synovu práci na systému pro podávání přihlášek. „Za DiPSy nedostane žádné peníze,“ dodal.

Systém vyhodnocení není hotov

I bez této informace prošel elektronický systém podávání přihlášek – DiPSy, a zejména Cermat, značnou kritikou. Na vině bylo zejména odhalení problému s nahráváním příloh v den, kdy se měl celý systém spustit pro uchazeče o středoškolské vzdělání.

„Je to nešťastné. Podkopává to důvěru v systém a vede to k většímu stresu rodičů,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně organizace Učitelská platforma Petra Mazancová. Podobný názor sdílela i stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). „Hazarduje se s důvěrou rodičů deváťáků. Noční můra se bohužel stala realitou a je neuvěřitelné, jaký amatérismus tahle vláda předvádí v oblasti digitalizace,“ prohlásila.

Podání elektronických přihlášek je ale jen začátek. Program na jejich rozdělení zatím neexistuje. „Systém, který bude v květnu rozřazovat žáky na školy, ještě není hotový, ten budeme připravovat až v příštích týdnech,“ přiznal pro CNN Prima NEWS ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Berkovcová následně zkritizovala odbornost. „Celý systém byl šitý horkou jehlou, udělán v podstatě na koleně. Digitalizace takto zásadních státních informačních systémů nemůže být takto amatérsky prováděna. Měly by ho provádět specializované firmy,“ prohlásila poslankyně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: O českém školství ve speciálním vysílání hovořili politici i experti. Očekávají, že budou mít letos žáci devátých tříd znovu problém dostat se na vysněnou školu?

Obavy z nedokončeného systému má i Mazancová. „Jdeme do neznáma. Každý, zejména zástupce ředitele, protože na zástupce ředitele to na školách padá, si dokáže představit tu nejkrizovější variantu, že to prostě fungovat nebude a bude se to řešit ručně,“ podotkla Mazancová.

Odklad spuštění přihlašovacího systému kritizovali zejména zástupci sněmovní opozice. Mluvili o zodpovědnosti ministra Beka (STAN). Ten uvedl, že personální změny v Cermatu zatím dělat nechce. Krejčí řekl, že rezignovat nehodlá.

Typická česká improvizace

Po problémech se systémem přihlášek DiPSy se kritice nevyhnul nejen Cermat, ale ani vláda jako celek. „Už je to u nás taková tradice. Připravujeme nějaký systém, který testujeme před spuštěním a pak jsme překvapeni, že je zahlcený a problémy se opravují za chodu. Typická česká improvizace,“ popsal komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: TEST: Obstáli byste u přijímaček na střední školu? Ověřte si své znalosti z matematiky

„Máme tu celé ministerstvo, stovky úředníků a IT odborníků, ale vždy to dopadá tak, jak to dopadá,“ připojil šéfredaktor deníku TO Marek Stoniš pro CNN Prima NEWS. Podobný systém si lidé mohli vyzkoušet už s občanskými průkazy v telefonech. Jeho nefunkčnost nás ale podle Stoniše tolik neovlivnila. „Nyní to prý může mít dopad i na lékárny s recepty. Pan Bartoš ve čtvrtek řekl, že se systém pravděpodobně dost zapotí, takže budeme muset počkat, až se vypotí a začne znovu fungovat,“ rýpnul si Stoniš.

Tagy: