Ohnivý pozdrav okupantům. Ukrajinci u Bachmutu udeřili sebevražedným dronem

Do obrany doněckého Bachmutu se zapojují i Ukrajinské speciální operační síly (SOF). Obávaní „vlci“ provedli další protiútok, když nic netušící ruské okupanty zaskočili náletem sebevražedného dronu. SOF ze zmíněného úderu zveřejnily záběry na svých sociálních sítích. Video není možné v době války nezávisle ověřit.

„Naši bojovníci použili kamikadze drony ke zničení ruských pozic u Bachmutu,“ uvedly ukrajinské speciální jednotky ke zveřejněnému videu.

Záběry ukazují práci ukrajinského sebevražedného bezpilotního letounu – vyzbrojeného výbušnou municí – v Doněcké oblasti. Dron se nejdříve pohyboval ve vysoké výšce, aby mohl zaměřit ruský cíl. Poté v plné rychlosti vletěl přímo do zákopu okupantů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neposlušné vagnerovce Rusové sami mrzačí a vraždí.

Vzhledem k charakteru této zbraně není jasné, zda byl ukrajinský úder úspěšný. S velkou pravděpodobností však lze předpokládat, že došlo k výbuchu.

„Vždy najdeme způsob, jak útok ‚doručit‘. Při plnění úkolu v bachmutském směru naši operátoři objevili palebné postavení nepřítele. Po vypuštění kamikaze dronu pak dvěma okupantům poslali ohnivý pozdrav,“ stojí v prohlášení jednotky SOF, která má ve znaku vlka.

Ukrajinci se snaží vzdorovat obrovskému vojenskému tlaku, který Rusové u Bachmutu vyvíjí. I přes velké ztráty se okupantům zřejmě přeci jen podařilo v posledních dnech dosáhnout v této oblasti určitého postupu. Ukrajinský generální štáb začátkem týdne nepřímo potvrdil, že ruské jednotky Bachmut již zpola obklíčily.

Mezi obcemi, kde ukrajinská armáda v posledních dnech odrážela útoky, se totiž ve zprávě armádního velení objevila už i vesnice Stupočky. Ta se nachází na silnici spojující Bachmut s městem Kosťantynivka. Silnice je důležitou zásobovací trasou pro bachmutskou posádku.

I proto zřejmě v oblasti více operují i obávané Ukrajinské speciální operační síly, které v posledních dnech podnikaly vojenské údery spíš u luhanské Kreminny v severnější části Donbasu.

Podle expertů by i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo – stejně jako v případě nedalekého Soledaru – pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka útok silnice vojáci dron oheň Ukrajina plameny bezpilotní letoun drony Rusko Donbas Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Speciální jednotky Doněcká oblast zákopy sebevražedné drony Bachmut Kosťantynivka SOF