Záběry mohutné exploze v Soledaru. Ukrajinci srovnali se zemí velitelství a sklad vagnerovců

I když se Ukrajinci ze Soledaru již stáhli, na jejich odhodlání vzdorovat ruskému agresorovi to nic nemění. Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda provedla na ruské cíle v tomto doněckém městě několik úderů. Podle všeho se jí podařilo zničit ruské velitelství i sklad munice patřící žoldnéřské Vagnerově skupině. Záběry explozí nyní kolují po sociálních sítích.

„Naši vojáci zničili další velitelství a skladiště vojenské techniky vagnerovců. Okupanti využívají obytné budovy a dvory jako velitelství a skladiště. Naši střelci ale vidí všechno. Ukrajinská země hoří a bude hořet pod nohama nepřátel,“ komentovala záběry 45. brigáda.

Video zachycuje několik zásahů budov, mezi nimiž byl i sklad munice. Ten vlivem ukrajinských útoků očividně vzplanul. Následoval mohutný výbuch. K úderům podle všeho došlo v severní části Soledaru. O toto doněcké město sváděli ukrajinští obránci s okupanty několik týdnů velmi brutální boje.

Ukrajinská vojska se podle britských analytiků stáhla ze Soledaru zhruba v polovině ledna, a to kvůli obrovskému ruskému náporu. Nyní se ve městě zotavují žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny, kteří Soledar dobyli za cenu obrovských ztrát. Jak ale ukazuje video ukrajinské 45. dělostřelecké brigády, příliš prostoru k odpočinku okupanti v doněckém městě nemají.

Podle expertů navíc bude případný další postup ruských vojáků směrem na západ mimořádně složitý. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť. Rusové se zřejmě budou nadále soustředit na nedaleký Bachmut, který se neúspěšně snaží obsadit již několik měsíců. Toto vybombardované město se nyní okupanti pokouší obklíčit.

Zdá se, že v severní části východní fronty naopak mírně postupují Ukrajinci, a to například u luhanské Kreminny, uvedli britští analytici. Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Severodoněck nakonec Rusové za cenu velkých ztrát dobyli 23. června. Lysyčansk pak Ukrajinci definitivně opustili 2. července, čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. To jí ale dlouho nevydrželo. Ukrajinci už během podzimu hranice Luhanské oblasti znovu překonali a nyní se snaží získat zpět západní část tohoto území.

Tagy:
válka Ukrajina sklad výbuch exploze Rusko Donbas Vagnerova skupina dělostřelectvo Doněcká oblast velitelství Soledar Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda