Záběry surové přestřelky: Ukrajinci provedli bleskový úder. Zlikvidovali přes 20 okupantů

Ukrajinci udeřili na ruský zákop.

Ukrajinci se zmocnili ruského zákopu

Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda provedla úspěšný úder na ruské vojáky v zákopech nedaleko od doněcké Avdijivky. Využila k tomu moment překvapení a také tři terénní vozy vyzbrojené těžkými kulomety. Podle zpráv, které se šíří na Telegramu, skupina zlikvidovala 22 okupantů. Ti předtím drželi v zajetí několik Ukrajinců. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Osvobodili jsme Cherson – osvoboďme i Doněck. Nedávno naši vojáci prostoupili frontovou linií a ukořistili nepřátelské pozice ve směru na Avdijivku. Odvaha našich chlapců je prostě jinde. Podívejte se na video, které se určitě objeví v budoucím filmu o našem vítězství,“ uvedla ukrajinská 59. brigáda ve svém prohlášení na sociálních sítích.

Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun, je vidět intenzivní boj mezi ruskými jednotkami schovanými v zákopové síti a ukrajinskými vojáky, kteří na místo přijeli v obrněných transportních vozidlech (připomínajících americké HMMWV) – s těžkými kulomety na střechách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolestná slova Ukrajinky: V zatopených vesnicích plavou mrtvé kočky, psi i ostatky ze hřbitovů

Ukrajinci svou převahu využili. Většinu okupantů postříleli už v zákopu. Zbytek ruských vojáků se buď stáhl, vzdal, nebo zemřel při pozdním pokusu o únik. Na Twitteru se objevilo video, které zřejmě dokumentuje střet přímo pohledem ukrajinského vojáka u těžkého kulometu.

Některé účty na Telegramu zase nabídly záběry z dronu, ale v kompletní a nesestříhané verzi. Z nich je patrné, že Rusové před vypuknutím přestřelky zajmuli několik ukrajinských vojáků, které přivedli do zákopů. Potom ale udeřila ukrajinská skupina se třemi terénními vozy. „59. brigáda pracuje. Sedm našich bojovníků skončilo v zajetí. 22 ruských okupantů jsme (potom) zlikvidovali,“ komentoval jeden z uživatelů.

Ukrajinská 59. brigáda v posledních týdnech a měsících operovala především v Doněcké oblasti, a to například v okolí obcí Vodjane, Opytne a Krasnohorivka, které leží jen pár kilometrů od Avdijivky, a tudíž i od oblastního města Doněck.

Bitvu u Avdijivky lze považovat za jeden z nejkrvavějších střetů, k nimž od vypuknutí invaze v únoru 2022 došlo. Během uplynulých měsíců zuřily ve městě prakticky každodenní boje, což vedlo ke katastrofickému zničení Avdijivky. Většina obyvatel z města uprchla.

Redakce CNN Prima NEWS již dříve informovala o několika úderech, které 59. brigáda během jarních dnů provedla. Například začátkem dubna se postarala o zničení dvou ruských tanků. První z nich Ukrajinci zneškodnili krátce poté, co obrněnec spatřili. Posádka druhého vozidla se rozhodla pro úprk. Jak ale ukazují záběry pořízené z průzkumného dronu, tank během úniku schytal dvě rány, přičemž po té druhé explodoval. Zřejmě najel na protitankovou minu, nebo se o jeho demolici postaralo ukrajinské dělostřelectvo či raketomet.

Tagy:
válka kulomet vojáci Ukrajina Rusko Donbas obrněné vozidlo Doněck Doněcká oblast Avdijivka HMMWV zákopy zákop Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda