Bolestná slova Ukrajinky: V zatopených vesnicích plavou mrtvé kočky, psi i ostatky ze hřbitovů

Záplavám v Chersonské oblasti neunikli ani domácí mazlíčci. Někteří se dočkali záchrany, jiní takové štěstí neměli.

Válka na Ukrajině 11. 6. 2023

Bahno, smrad a těla domácích mazlíčků na vodní hladině. Zatopené ukrajinské vesnice podél Dněpru zažívají katastrofu. Ať už za zničením Kachovské přehrady stojí kdokoliv, připravil desetitisíce lidí o domov. To je i případ 56leté Oleny, která na začátku ruské invaze utekla z obce Antonivka za svými příbuznými v Brně. Minulý týden se dozvěděla, že značná část vesnice je pod vodou – včetně jejího skromného domu. „Sousedi říkali, že nemá cenu cokoliv zachraňovat. Dům půjde k zemi. Voda všechno kontaminovala, vyplavaly i ostatky z hrobů,“ řekla redakci CNN Prima NEWS po telefonu.

Chersonská oblast už týden bojuje s následky zničení Kachovské přehrady. Velká voda téměř „spolkla“ všechny vesnice po obou stranách řeky Dněpr, nejednu z nich skoro smazala z mapy. V Antonivce, která se nachází na pravém břehu, se zkázy vyhnulo jen pár domů na vyvýšenině. Většině z vodní hladiny čouhají jen střechy a komíny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kritická situace v zatopeném Chersonsku: Lidé spí ve starých autech, voda je kontaminovaná

„Každý den si píšu s našimi bývalými sousedy. Říkají mi, co se na Ukrajině děje, vlastně mi zároveň hlídali i dům, ze kterého jsem utekla. Doufala jsem, že se do něj po válce vrátím. Teď to vypadá, že už ne, říkali mi, že nemá cenu cokoliv zachraňovat. Je celý pod vodou. Dům půjde k zemi, jinak by mi časem spadl na hlavu. Už je to příliš nebezpečné a náš dům už je starší, takže nevěřím, že by mu voda neublížila. Tolik lidí přijde o přístřeší,“ řekla Olena redakci CNN Prima NEWS.

Ta se se svými dětmi přesunula v únoru 2023 do Kyjeva, kde se jí povedlo domluvit odvoz do České republiky. V Brně ji totiž čekal bratr a jeho manželka, u kterých měli dočasné útočiště, dokud si nenašli pro celou rodinu skromnou garsonku.

Když na sociálních sítích poprvé zahlédla zatopené domy v jejím rodném regionu, neubránila se podle svých slov slzám. „Strašně mě to bolí. Nevím, kdo za tím vším stojí, ale je to katastrofa. Vždyť desetitisíce lidí najednou přišly o domov,“ pokračovala Olena.

Pod vodou skončila i místní škola, cesty či hřiště i nedaleký hřbitov, ze kterého „vstávají mrtví“. „Známí mi říkají, že vyplavaly na povrch nějaké špatně zakopané ostatky. Možná ty, které se nestihly pořádně pohřbít. Ale to není všechno, na vodě plavou také těla domácích mazlíčků. Hlavně psi a kočky, občas myši,“ popsala mrazivou situaci pro CNN Prima NEWS.

Stejně jako Natalija, kterou redakce vyzpovídala před několika dny, i Olena po záplavách v Chersonské oblasti uvažuje o životě v České republice. „Už je to víc než rok. Stýská se mi samozřejmě po domově, ale nechci žít pod ruskou okupací. Navíc už nemám ani dům, kam bych se mohla vrátit,“ dodala.

Lebky z druhé světové války

Zatímco se Kachovská přehrada každým dnem vyprazdňuje, postupně na svém dně odhaluje pozůstatky krvavých bojů z druhé světové války. Novinář a bezpečnostní specialista Thomas C. Theiner například upozornil, že ubývající voda odkryla lebky mrtvých nacistických vojáků, kteří skončili na dně Dněpru během bojů se Sovětským svazem.

Důkazem má být video, na kterém jsou vidět vybledlé kosterní pozůstatky, některé i s ikonickými nacistickými helmami. Společně s nimi nacházejí místní druhoválečné pistole a pušky. Theiner očekává, že v následujících dnech podobných reliktů minulosti přibude.

„Od srpna 1943 do ledna 1944 se podél řeky Dněpr odehrávala obrovská bitva mezi čtyřmi miliony sovětských vojáků a 1,2 milionu německých a rumunských vojáků. Padlo tu půl milionu mužů, z nichž mnozí zmizeli v bažinách starého koryta řeky,“ vysvětlil pozadí ostatků druhoválečných vojáků.

Marná záchrana psa na střeše

Po Chersonské a Mykolajivské oblasti již několik dnů cestuje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Účastnil se i plavby, při níž posádka pomohla mnoha lidem a zachránila několik zvířat, která kvůli vzedmuté hladině skončila uvězněná na střechách zaplavených domů. Když skupina plula do další vesnice, reportér CNN Prima NEWS viděl na hladině mnoho mrtvých ryb. Z aut v garážích zase vytékal olej a benzin. Na střeše jednoho z kurníků seděli dva psi.

Místním se povedlo oba dostat do loďky. Na střeše sousedního domu seděl další bílý pes Míša. Jeden z dobrovolníků proto vylezl na střechu. Chvíli se zdálo, že by se Míša mohl dostat dolů. Bylo vidět, že chtěl, jenže byl vystresovaný a plný strachu. Nakonec své snahy vzdal.

Když posádka dům objela, znovu se o záchranu psa pokusil Patrik Kaizr, jenže také neúspěšně. Míša zatím zůstal na střeše zatopeného domu. Dobrovolníci se podle svých slov vrátí později a pokusí se bílého psa znovu vysvobodit.

Na celou reportáž Patrika Kaizra ze zatopené Chersonské oblasti se můžete podívat níže:

Tagy:
vesnice zahraničí Ukrajina uprchlíci přehrada záplavy Rusko Ukrajinci Druhá světová válka Cherson Chersonská oblast válka na Ukrajině Nova Kachovka ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada