Záběry ukrajinského úderu. Okupant se snažil vyprostit z hořícího ruského vozidla

Ukrajinci zničili ruské transportní vozidlo.

Ukrajinci zničili ruské vozidlo

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda dává ruské armádě pořádně zabrat na jedné z logistických cest v Doněcké oblasti, zřejmě v blízkosti Vuhledaru. Ukrajinci v této lokaci za poslední dobu zdemolovali již několik nepřátelských vozidel. V posledním případě k tomu využili sebevražedný dron. Kyjev si neodpustil ironickou poznámku adresovanou okupantům. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Taktiku nepřítele nechápeme – ztrácí opakovaně vozidla na stejném místě. Nicméně se nám tato taktika líbí,“ glosovala ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda. Ta dlouhodobě operuje na východoukrajinském Donbase, například u Vuhledaru. Je tak velmi pravděpodobné, že k úderu došlo v Doněcké oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Začerněné logo ruského Mekáče a zaparkovaná raketa v ukrajinském obýváku

Z videa je patrné, že ruskému transportnímu vozidlu byl na stopě sebevražedný dron ukrajinské armády. I když se mu řidič pokoušel uprchnout, jeho snaha nebyla nic platná. Jakmile dron narazil do ruského stroje, následovala exploze, která vedla k fatálnímu zničení vozu.

Jak celý střet dopadl, zdokumentoval ukrajinský průzkumný letoun. Poničený doutnající vůz sjel z cesty a málem vjel do vody. Poté v kabině vypukl mohutný požár, načež z vojenského vozidla vylezl otřesený okupant. Jeho zdravotní stav je neznámý.

V blízkosti zničeného vozidla byly vidět další ohořelé vraky, což nasvědčuje tvrzení 72. brigády, že na této logistické cestě nešlo o první úspěšný ukrajinský úder na ruskou techniku.

Rusové podle Kyjeva přišli na Ukrajině za poslední rok a půl o 265 tisíc vojáků, 4 489 tanků, 8 670 dalších obrněných vozidel, 8 175 transportních vozidel, 6 396 dělostřeleckých systémů, 316 vrtulníků, 315 letounů a 4 512 bezpilotních letounů. Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Tagy: