Na hranicích s nepřítelem. Lipavský zavítal do Litvy, navštívil i české vojáky na misi NATO

Ministr zahraničí Jan Lipavský se podíval na základnu NATO v litevské Rukle, kde působí i čeští vojáci.

Jan Lipavský navštívil české vojáky v Litvě

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) má za sebou návštěvu Litvy. S jeho místním protějškem Gabrieliusem Landsbergisem ho pojí nejen podpora Ukrajiny a ostrá rétorika vůči Rusku, ale také podobný názor na postup při rozšiřování Evropské unie. Šéf tuzemské diplomacie během své cesty mimo to hovořil také s lídryní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou a navštívil české vojáky, kteří v pobaltské zemi působí.

„Má návštěva je potvrzením neobyčejných česko-litevských vztahů. Nikdy nezapomeneme litevskou podporu a solidaritu po ruské sabotáži v muničním skladu ve Vrběticích,“ zdůraznil český ministr zahraničí na úvod svého setkání s Landsbergisem. Vilnius totiž po odhalení ruského zapojení do výbuchů, ke kterým došlo v říjnu a prosinci 2014, jako první vyhostil několik diplomatů Moskvy.

Šéfové diplomacie obou zemí také sdílejí stejný názor na podporu Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi a souzní s čerstvým doporučením Evropské komise, že by se měla zahájit jednání o vstupu Ukrajiny a Moldavska do Evropské unie. „Čím větší EU je, tím jsme silnější,“ komentoval to Lipavský.

Oba muže navíc podle všeho pojí i nadstandardní osobní vztahy. „Je to vynikající přítel,“ řekl o Lipavském s úsměvem litevský ministr zahraničí a zároveň předseda nejsilnější koaliční strany Vlastenecký svaz. „Upřímně cítím a mám to i potvrzené, že jsme podobně smýšlející země. Když dojde na základní principy definující naše společnosti, jako jsou demokracie, právní stát a lidská práva, spojuje nás to, i když nemluvíme stejným jazykem,“ doplnil Landsbergis.

Lipavský se během cesty do Vilniusu setkal také s exilovou představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. „Bavili jsme se o tom, co můžeme udělat pro disidenty v Bělorusku a obyčejné Bělorusy v Česku,“ řekl ministr pro CNN Prima NEWS. Jednání označil za praktické a zmínil i jednu z diskutovaných věcí.

„Běloruský režim nedávno vydal nařízení, že cestovní pasy a doklady nebude vydávat na běloruských zastupitelských úřadech, což pro celou řadu Bělorusů žijících v zahraničí znamená, že by museli podniknout cestu zpátky do země. Ne každý z nich je připraven ji absolvovat, ale ve chvíli, kdy vám přestanou platit doklady, se dostáváte do velmi složité situace,“ dodal šéf diplomacie. Česko má tuto problematiku řešit vydáváním speciálních pasů pro Bělorusy, kteří zde přebývají.

Hrozba vzdálená jen pár kilometrů

Lipavský se také pro CNN Prima NEWS vyjádřil k čím dál hlasitějšímu volání ze západního světa, aby se začalo jednat o příměří na Ukrajině. U leckoho se totiž začíná projevovat únava z války. „Pokud budeme unaveni naší vlastní bezpečností, znamená to, že nás bude ovládat někdo jiný,“ řekl šéf diplomacie.

Ještě během soboty se vydal na vojenskou základnu NATO v Rukle. Na místě vzdáleném jen několik desítek kilometrů od běloruských hranic, které je dočasným domovem pro stovky zahraničních vojáků, jejichž cílem je odstrašit případné agresory z Východu, se Lipavský sešel s příslušníky české armády. V Rukle je aktuálně umístěna necelá stovka českých vojáků, konkrétně z chemického útvaru, se kterými také besedoval.

Litva patří mezi ty státy Severoatlantické aliance (NATO), které mají potenciální hrozbu přímo u svých domovů. Značnou část svých hranic totiž sdílí s Běloruskem, sousedí navíc i s ruskou enklávou – Kaliningradskou oblastí.

Tagy: